Пловдивски деца изработиха чешки коледни печива като празнична украса. Различни общности в мултикултурния град съчетаха обичаи и обмениха идеи за обогатяване на празниците със смесването на традиции.
Макар че традициите днес въобще не са канонични и строги, както някога, има няколко важни неща, които трябва да се знаят за чешките украшения от тесто. Първото е, че те не се ядат. Второто е, че и днес са атракция за всеки посетил Златна Прага или друг чешки град през декември.
Ярослава Минчева, председател на Сдружение „Чехи, словаци и приятели": В начало това печиво имаше 34 форми, всяка форма си имаше значение. Така примерно аз, ако ви подаря Ежко, значи ви подарявам сполука. Ако ви подаря бебе, нещата са ясни.
Днес вече символиката може да е индивидуална, а изображенията - според фантазията на всеки. Например:
Ярослава - обяснява на децата: Вики, направете малко по-тънки и наистина си намочете много са ви е сухо това тесто. Защото иначе, като го сплетете, то ще се раздели на три части, които ще са криви.
Изработването и подаряването на тези символи в Чехия и Словакия вече повече от век е неотменна част от адвента - подготовката на католиците за Рождество Христово, която започва 4 седмици преди самия празник.