Коледни надбавки за пенсионерите с под 850 евро разгневиха кредиторите на Гърция

Кредиторите на Гърция са обезпокоени от коледните надбавки, които премиерът Ципрас раздаде на пенсионерите. Бонуси ще има за възрастните, които получават под 850 евро на месец. Говорител на Европейския стабилизационен механизъм обаче заяви, че въпросът ще се разгледа на политическо ниво.

от БНТ
16:49, 16.12.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:38 мин.
По света

В навечерието на Коледа гръцкият премиер раздаде надбавки за пенсионерите и разгневи международните кредитори.Те замразиха поетапно облекчаване на гръцкия дълг.

Алексис Ципрас отиде в Берлин, очевидно в опит да убеди Германия да посредничи в разрива, но канцлерът Меркел беше ясна.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: "Тук не е мястото, където ще се вземат решения. Това е в ръцете на еврогрупата и на още три институции".

Според гръцки представители Ципрас мисли за предсрочни избори. Той вероятно ще ги загуби, но все пак отправи послание.

Алексис Ципрас, премиер на Гърция: "Трябва да излъчим силен сигнал, че саможертвите на Гърция са били правилни и че кризата е в миналото".

Въпреки жеста на премиера, гръцките пенсионери са недоволни. Помощи получиха възрастните хора с доход под 850 евро, общо 617 милиона евро. Пенсионерите обаче смятат, че бонусите са малко, а пенсиите прекалено орязани.

Янис Махаридис, пенсионер в Атина: "Аз съм на 72 години, работих 40 и какво получих - хартийки"
Ефстатиос Бозос, Асоциация на пенсионерите в северна Гърция: "Нашият премиер, господин Ципрас, реши да ни даде кръчмарски бакшиш".

Напредъкът по преговорите с кредиторите ще се разгледа през януари.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Най-тежко пострадалият в Хитрино - транспортиран в София
Най-тежко пострадалият в Хитрино - транспортиран в София
Коледен концерт на децата с увреждания  от Карин дом
Коледен концерт на децата с увреждания от Карин дом