НОВИНИ

Подписаха за 10% увеличение на стартовите заплати на учителите

С 10 % ще бъдат увеличени от 1 януари минималните основни заплати на българските учители.Днес министърът в оставка Меглена Кунева, синдикатите и работодателите в системата на образованието подписаха анекс към колективния трудов договор. Общо правителството отдели за средното образование 223 милиона лева.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:44, 16.12.2016
Чете се за: 00:39 мин.
Още

100 милиона от тези средства ще отидат за увеличение на учителските заплати, а 26 милиона са отделени за повишение на заплатите на непедагогическия персонал в училищата. Така минималните основни заплати стават съответно на директор на училище - 825 лева, на заместник-директор - 770 лева, на учител или възпитател - 660 лева, на старши учител - 688 лева и на главен учител 726 лева. Така стартовите заплати скачат с 10 на сто. Ще се увеличат и заплатите на учителите, които са в диапазона между старите и новите минимални заплати или са по-високи от тях.

Диян Стаматов, заместник-министър на образованието и науката в оставка: "Средното увеличение на педагогическия персонал се очаква да бъде 8 %".

Освен това се увеличават и лекторските часове на учителите с 10 % от 1 януари и още 10 % от 1 ноември. Учителите, които се пенсионират, ще получават по 10 и половина заплати.

- Достатъчно ли са тези пари, очаквате ли още траншове и стъпки?

Диян Стаматов, зам. министър на образованието и науката в оставка: "Според мен никога не са достатъчно средствата за образование, защото българският учител е системно недофинансиран в много години назад и винаги всяко малко увеличение е стъпка напред".

Останалите 97 млн. лева, заделени от правителството, ще отидат за подобряване на сградния фонд и за приобщаващо образование.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коледен концерт на децата с увреждания  от Карин дом
Коледен концерт на децата с увреждания от Карин дом
БСП е сезирала прокуратурата за корупционна схема във външното министерство
БСП е сезирала прокуратурата за корупционна схема във външното министерство