Между 60 и 80 стотинки струва зелето на кооперативния пазар в Благоевград. Цената е паднала с около 10 стотинки през последните дни. Търговците казват, че тази година приготвянето на туршия в края на сезона ще ни струва колкото и миналата есен.
Кооперативния пазар в Благоевград е отрупан със зеле, всичкото родно производство. Производителите казват, че тази година реколтата е добра, цената също.
Мая Лещанска, производител: „Миналата година по-не вървеше зелето и остана по нивата така необрано, а тая година по-върви, по-купуват хората.”
Цената дори леко се е понижила през последната седмица.
Йордан Иванов, производител: „По-рано беше 70, сега го даваме на 60 стотинки. Като има повече зеле на борсата и цената пада.”
Тази година семейство Петрови от Благоевград са изчакали края на сезона, за да приготвят традиционната за зимата туршия. Избират внимателно продуктите.
Момчил Петров: „От зелето най-хубаво е кюсето - и синьото, и бялото. Зелките обикновено трябва да бъдат колкото се може по-твърди и се налагат за туршия.”
Валентина Петрова: „Хубава вода, да не е варовита, сол и царевица слагаме, други подправки и листа от дюла. Аз от край време това съм си наследила от майка ми и така си го права.”
Останалите продукти, необходими за приготвянето на зимнината, остават на същите цени – морковите и карфиола струват левче, а зелените домати – около 80 стотинки.