Коментари след отказа на президента да подпише указа за нов главен прокурор

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че не е възможно да бъде предложена нова кандидатура за обвинител номер 1, преди Висшият съдебен съвет повторно да гласува номинацията на Иван Гешев. Вчера президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаване на Гешев и върна процедурата във Висшия съдебен съвет. Мотивите на държавния глава са, че липсва състезателност в процедурата, тъй като има само един кандидат. Самият Гешев каза пред БНТ, че не е притеснен от мотивите на държавния глава, а президентът отказа да разкрие следващите си ходове. Обобщение от Надежда Василева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:05, 08.11.2019
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Висшият съдебен съвет отново е на ход в сагата за избор на нов главен прокурор и може да потвърди или да отхвърли кандидатурата на Иван Гешев.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Ако кандидатурата на г-н Гешев събере 17 и повече гласове, президентът действа в условията на обвързана компетентност, той трябва да подпише и е длъжен да подпише указ за назначаването му. Ако г-н Гешев не събере 17 гласа, това е минимумът, започва нова процедура.

Иван Гешев се надява, че ВСС ще продължи по същия начин със спазване на закона и прозрачна процедура.

Иван Гешев: Благодаря на президента, защото спази Конституцията и се произнесе в обозрим срок. Благодаря и на професионалната общност на прокурорите и следователите, която стои зад мене при този избор, защото този избор е чисто професионален, а не политически. Благодаря на целия Висш съдебен съвет и тези, които гласуваха за мен на изслушването и тези, които бяха против мен, защото се проведе една открита, прозрачна, публична процедура при спазване на законовите изисквания.
- Притесняват ли ви мотивите на президента?
Иван Гешев: Нищо не ме притеснява, какво да ме притеснява?

Сотир Цацаров заяви пред БНТ, че като действащ главен прокурор не е редно да коментира мотивите на Румен Радев.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Президентът изпълни конституционните си задължения. Президентът има право дори да върне без мотиви. Ние чухме изложени мотиви, дали ги споделям или не е отделен въпрос.

След среща с представители на Венецианската комисия, главният прокурор каза още, че правосъдният министър не може сега да направи друга номинация пред прокурорската колегия на ВСС.

Сотир Цацаров: Въпросът не е в това дали г-н Гешев е заменим, или не, въпросът е дали се спазва Конституцията.
Иван Гешев: Аз не се притеснявам дали са един, два, три или 15 кандидата. Мисля, че сте го отчели на 10-часовото изслушване. Прокурорската колегия се е обединила около една кандидатура, има такава законова възможност, не е нарушение на закона, така че не виждам проблем.

Президентът обясни, че мотивите му са изцяло в правомощията на институцията.

Румен Радев, президент: Оценката за професионалните и етични качества на кандидатите и техния избор, са изцяло правомощие на ВСС. Негова е и отговорността пред обществото. Така че в България всеки трябва да започне да си носи своята отговорност.

Президентът не коментира дали ще поиска тълкуване на процедурата от Конституционния съд, ако ВСС потвърди избора на Гешев.

Румен Радев: Нека не спекулираме, нито искам да влияя по някакъв начин с прогнозни действия. На ход сега е ВСС. Нека си изпълнят мисията така, както се полага. Оттам нататък обществото ще съди.

Румен Радев каза също, че България ще просперира, когато започнат да се спазват законите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Реакциите на политиците след отказания указ за назначаването на Иван Гешев
Реакциите на политиците след отказания указ за назначаването на Иван Гешев
Българска следа при акцията на ирландската полиция срещу транспортни компании
Българска следа при акцията на ирландската полиция срещу транспортни компании