НОВИНИ

Коментарите в турските медии след срещата на върха ЕС - Турция във Варна

Заедно ще изградим силна Европа е водещото заглавие на проправителствения "Сабах". Материалът е придружен от снимка на четиримата ръководители, хванати за ръце, които отправиха послание за силен съюз, пише изданието.

bnt avatar logo
от Мариан Карагьозов, кор. на БНР
12:10, 27.03.2018
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Пълноправно членство е единствената ни цел, извежда на преден план "Милиет". Подзаглавие във вестника акцентират върху продължаването на диалога и евентуална нова среща в следващите месеци.

Центристкият "Хюриет" пише на първа страница - "Трудните дни останаха назад". Изданието коментира, че това първа среща на най-високо ниво от около година насам и акцентира върху думите на турския лидер, че оставането на Анкара извън процеса на разширяване, ще бъде груба грешка. От "Хюриет" наблягат и на думите на Туск, че отношенията трябва да се подобрят.

Консервативният "Йени Шафак", който е близък до управляващата партия на справедливостта и развитието, изтъква 7-те условия на Турция към блока - визова либерализация, борба с тероризма, кипърският въпрос, обновяване на митническия съюз, бежанският въпрос и изплащане на обещанието 3 милиарда евро, сътрудничество в сферата на сигурността и търговско споразумение по отношение на сухопътния транспорт. Последният въпрос засяга и България като транзитна страна в търговията между Европа и Турция.

Опозиционният "Джумхюриет" изтъква липсата на решение. Редакцията допълва, че погледите са били вперени в разтворилата се ножица между Анкара и Брюксел, но посланието "разбрахме се" не е било излъчено.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата разследва случая с мъртвите коне в Осоговската планина
Прокуратурата разследва случая с мъртвите коне в Осоговската планина
Инспектори на приходната агенция ще проверяват бензиностанциите в Пловдив
Инспектори на приходната агенция ще проверяват бензиностанциите в Пловдив