НОВИНИ

Напрежение между Събрия и Косово заради ареста на Марко Джурич

Напрежение между Сърбия и Косово заради ареста на сръбския политик Марко Джурич. Той е главният преговарящ на Сърбия в разговорите с Косово, които се провеждат с посредничеството на Европейския съюз. Около 30 души са пострадали при сблъсъци по време на ареста.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:11, 27.03.2018
Чете се за: 00:25 мин.
По света

Косовските власти твърдят, че Джурич е влязъл без тяхно разрешение в Косово. По-късно бил освободен и е отпътувал за Белград. Косовският президент Хашим Тачи призова към спокойствие и заяви, че полицията е действала в съответствие със закона и правомощията си. Според Тачи случаят не би трябвало да застраши диалога между двете страни.

Заради ареста на Джурич, сръбският президент Вучич свика снощи спешно заседание на Съвета за национална сигурност. В изявление след срещата държавният глава на Сърбия заяви, че Джурич е бил бит по време на ареста си.

След като преминал границата, му е оказана медицинска помощ. Медии в Белград съобщават, че в телефонен разговор сръбският президент обсъдил случилото се в Косовска Митровица с държавния глава на Русия Владимир Путин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Непотвърдено: Ким Чен Ун е на първо посещение в чужбина
Непотвърдено: Ким Чен Ун е на първо посещение в чужбина
Първата класна стая отвори врати в Историческия музей в Русе
Първата класна стая отвори врати в Историческия музей в Русе