НОВИНИ

Компромис по спорния Закон за горивата след среща с премиера Борисов

Премиерът Бойко Борисов разговаря с представители на Българската петролна и газова асоциация по повод отложения за доработване с 6 месеца Закон за горивата. Текстовете разделиха големите и малките търговци на петролни продукти. Едрият бизнес настоява за бърз ремонт на спорните текстове и за влизане в сила на новите разпоредби. На другия полюс са КРИБ, АИКБ и Националното сдружение на малките търговци, които в декларация до медиите подкрепиха отлагането на закона до 1 юли, гласувано от парламента. Още от Николай Минков.

Николай Минков
от Николай Минков
17:16, 24.01.2019
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Пред представителите на големите вериги бензиностанции премиерът Бойко Борисов заяви категоричната си подкрепа за законовото регулиране на дейностите в сектора. Той се обяви за регистрацията на операторите в бранша за изсветляване на търговията с горива.

На срещата с премиера не присъстваха малките търговци на горива, които настояват в закона да отпадане изискването да заплащат общо 40 хил. лв. такси и банкови гаранции при регистрацията на техните фирми.

Министърът на икономиката заяви, че внесените вече текстове в парламента за поправка на Закона за горивата, са на път да разрешат проблема с банковата гаранция от 20 хил. лв.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Таксите ще бъдат намалени и такъв е духът на предложението на народните представители. Гаранциите, мисля, че и вие сте съгласни, че също трябва да паднат. Това не е най-водещото в този закон. В този закон най-водещото е всички да се регистрират. Трябва да имаме яснота, където има търговия с горива и такива продукти. Никой не трябва да бяга от възможността да се регистрира.

Караниколов обясни, че ще бъде изготвен специален регистър на всички търгуващи, съхраняващи или превозващи горива.

;

След срещата при премиера стана ясно, че е на път да бъде разрешен проблема със зареждането на тежките машини в минно-добивната индустрия и тежката пътностроителна техника. Зареждането ще става с цистерни, които ще се пълнят от ведомствени бензиностанции.

Светослав Бенчев: Българска петролна и газова асоциация: Това, което договорихме с колегите от строителната камара и с колегите от минно-геоложката камара е възможността в рамките на техните концесионни обекти, както и в рамките на строежите първа, втора и трета категория да могат да бъдат извършвани зареждания на техниката, която е там, за да не се създава този проблем, който беше нагнетяван, че ще трябва едва ли не големите машини да бъдат разглобявани и занасяни по различни видове бензиностанции.

Според министъра на икономиката, ако парламентът приеме всички спорни поправки, законът може да влезе в сила и преди 1-ви юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов е разговарял по телефона с руския президент Путин
Премиерът Борисов е разговарял по телефона с руския президент Путин
14 жертви на антиправителствените протести във Венецуела
14 жертви на антиправителствените протести във Венецуела