НОВИНИ

Компютърът за незрящите - прозорец към света

Сдружение "Прозорец към света" помага на хора с нарушено зрение да работят с компютри. С помощта на обучители, подготвени от неправителствената организация, много от незрящите хора във Варна вече могат да ползват интернет и сами да търсят информация. Това става по проект, финансиран с европейски средства.

bnt avatar logo
от Даниела Цекова
19:48, 23.03.2016
Чете се за: 00:37 мин.

От Сдружение "Прозорец към света" помагат на повече незрящи хора да получат компютърна грамотност, защото това е един от начините те да преодолеят социалната изолация. Това им дава достъп до повече информация и възможност да общуват с други хора.

Йоана Милева - координатор на Сдружение "Прозорец към света":
"Част от обучителите, които преминаха това обучение, също са хора с увредено зрение и те най-добре разбират нуждите и ползите, които могат да имат хората, когато преминат подобно обучение."

Хората със зрителни проблеми, преминали курса по компютърна грамотност, казват, че са получили шанс да бъдат част от обществото.

Димо Пенев - курсист:
"Спокойно влизам в интернет, търся си това, което ми трябва."

Диана Кръстева - курсист:
"Това да можеш да гледаш и да търсиш това, което искаш, да намериш всичко, защото за нас не са практични литературите на печатен шрифт, това е единствената възможност ние да имаме достъп до информацията и да ни направи част от този свят."

От Сдружението "Прозорец към света" искат да дадат шанс и на незрящите хора от малките населени места да получат компютърна грамотност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европа се готви за нов удар
Европа се готви за нов удар
Ген. Стоян Тонев: Атентатите сближават Великите сили
Ген. Стоян Тонев: Атентатите сближават Великите сили