НОВИНИ

Деца в болница - нахранили се в училищен стол в Правец

Близо 50 ученици от Професионалната гимназия по компютърни технологии в Правец бяха приети в болница след хранително натравяне. Всички те са се хранили в стола на училищния пансион, в който живеят по време на учебната година. Децата на възраст между 13 и 19 години са вън от опасност. Прокуратурата проверява случая. До края на седмицата столът ще остане запечатан, а през това време учениците ще бъдат във ваканция.

Айше Сали
от Айше Сали
18:03, 23.03.2016
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Пилешка пържола за обяд и кренвирши с кашкавал и лютеница за вечеря. От храната в пансиона на Професионалната гимназията по компютърни технологии в Правец са яли близо 200 деца. 46 от тях, вместо на училище, днес отидоха в болницата заради хранително натравяне. Някои още в 3 сутринта.

Първите симптоми при децата са се появили около 21 ч., а най-вероятната причина са кренвиршите, сервирани за вечеря.

Настанените в Инфекциозната болница, "Св. Анна" и болницата в Ботевград ученици не са забелязали нищо необичайно в храната. Според тях условията в общежитието са добри, а такъв проблем досега не е имало.

- Какво ядохте вчера?
- Кренвирши.
- И какво почувствахте.
- Болки в корема, стана ни лошо.
- Усетихте ли мирис, нещо развалено.
- Нищо. Бяха си напълно нормални.

От десет години насам една и съща фирма доставя продуктите за стола на училището. Директорът казва, че има пълно доверие на доставчика и храната в стола може да няма общо с инцидента.

Трифон Трифонов, директор: "Има три деца, които не са се хранили в стола, но имат същите симптоми и оплаквания".

Просветният министър обаче разпоредени проверка не само на качеството на храната, но и на хигиената.

Меглена Кунева - вицепремиер и министър на образованието: "Ако нещата се окажат свързани с чистотата в училището, ще има строги наказания от моя страна."

За щастие най-лошото вече е избегнато. Децата са вън от опасност и се възстановяват бързо.

Д-р Петър Петров, началник на Отделението по инфекциозни болести в УМБАЛ "Св. Анна": "Тази по-тежките форми са значително подобрени. Нямаме някакъв проблем с тях. Ще бъдат три дни при нас и ако са клинично здрави, ще бъдат изписани".

Най-рано утре сутринта ще стане ясно дали кренвиршите или друга храна е причинила инцидента. За резултат от лабораторните изследвания на Агенцията за безопасност на храните трябва да се чака три дни. Дотогава столът остава запечатан, а учениците излизат във ваканция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дигитализират културното наследство
Дигитализират културното наследство
Белгия е в тридневен траур
Белгия е в тридневен траур