България ще участва като акционер в терминала за втечнен газ в Александруполис

Енергийната система на страната е подготвена за зимата. Това заяви в сутрешния блок на БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя допълни, че режим на тока няма да има, но обясни, че технически повреди заради лошото време са възможни. В този час министър Петкова участва в кръгла маса, на която се обсъждат перспективите пред интеграцията на газовия пазар и приоритетите на България за подобряване на енергийната сигурност в региона.

Николай Минков
от Николай Минков
12:07, 26.11.2018
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

България ще участва като акционер в терминала за втечнен газ, който се изгражда в Александруполис. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Решението е било взето от правителството. За целта „Булгартрансгаз“ ще влезе като миноритарен акционер в международната компания. Така България ще гарантира диверсификация на газови доставки. Вече има сключен договор с Азербайджан за 1 млрд. кубически метра газ годишно, но след изграждането на конекторната връзка България-Гърция, ще можем да доставяме и втечнен газ от САЩ, Алжир или Катар.

;

Посланиците на Гърция и САЩ твърдо заявиха, че подкрепят всички регионални енергийни проекти, които дават възможност за доставка от различни източници.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Когато говорим за интерконектора Гърция-България, безспорно трябва да отдадем необходимото значение и на една друга възможност за диверсификация на източника за доставка на природен газ - именно участието ни в изграждането на терминала на Александрополис. Това е един проект, който има изключително важно значение за целия регион. Той е в пълна синергия с интерконектора Гърция-България и затова българското правителство обсъжда възможността и взе решение за участие в този проект като акционер, така че да имаме възможност за доставка на природен газ от различни източници на втеченен природен газ в това число от САЩ, от Катар, от Алжир. България, българското правителство работи изключително целенасочено и активно, за да може да гарантира сигурността на доставка на енергийните ресурси и съответно да гарантира пазарното развитие на този сектор, защото само това е гаранцията за този успех.

Григориос Василоконстандакис - посланик на Гърция: Приоритет за Гърция е енергийната сигурност не само на страната, но и на региона чрез осигураване на различни енергийни източници. От особена важност е вертикалният коридор, който през конектора Гърция-България ще осигури газови доставки не само за страната ви, но и за Румъния, Сърбия, Унгария и други държави от Централна Европа.

Ерик Рубин - посланик на САЩ: Енергийната сигурност е равносилна на националната. И ние искаме да подкрепим България за постигане на независими и диверсифицирани енергийни доставки. САЩ никога няма да използват енергията за принуда върху други държави и това се отнася и за България.
;

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев заяви, че тази седмица предстоят два важни вота в НС, свързани с промяна в енергийната стратегия - да се даде разрешение на „Булгартрансгаз“ да участва като акционер в изграждането на терминала за втечнен газ в Александруполис и да се даде разрешение на „Булгартрансгаз“ да създаде дъщерна компания, която да създаде бъдещата енергийна борса, част от газовия хъб „Балкан“.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
КФН: 78% от шофьорите ще имат право на бонус при Гражданска отговорност
КФН: 78% от шофьорите ще имат право на бонус при "Гражданска отговорност"
Почина режисьорът Бернардо Бертолучи
Почина режисьорът Бернардо Бертолучи