НОВИНИ

​Конгресът на БСП одобри промени в устава на партията

Конгресът на БСП одобри революционни промени в устава на партията, предложени от лидера Корнелия Нинова. Вече ще има мандатност за депутатите-социалисти. Лидерът на БСП ще се избира с пряко гласуване от всички членове на партията.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:51, 05.02.2017
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

Всички промени, които бяха предвидени в новия устав на БСП, бяха гласувани и одобрени от мнозинството на 49-тия конгрес на партията.

Социалисти, които са били депутати 12 години, или 3 пълни мандата, няма да имат право да се кандидатират за следващ парламент. Така утвърдени имена като Михаил Миков, Ангел Найденов, Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов, Георги Божинов не може вече да са народни представители.

Лидерът на партията ще се избира пряко от всички социалисти. Макар че такава възможност съществуваше и досега, председателите се избираха от конгреса. Освен това правомощията на лидера на партията ще може да се прекратяват предсрочно, ако това поискат повече от половината членове на БСП.

Промените определено разбуниха духовете в БСП - някои ги одобряват, други имат резерви, но мнозинството подкрепи предложенията на Нинова.

Красимир Янков, БСП: Мнозинството от делегатите приемат и аплодират направеното предложение за нов устав.
Нора Ананиева: Ще има повече места за по-млади хора, но въпреки това трябва да се търси съчетание. Не казвам съчетание с нашето поколение, но трябва да се търси съчетание с по-опитни.
Анна Пиринска: Младостта не е гаранция за етични и високи морални качества - в никакъв случай.
Таско Ерменков: Като всяко ново нещо, вие знаете всяко раждане е съпроводено с болка, така че няма как да няма съпротива, няма как да няма хора, които да са уязвени, но аз се надявам, че с мъдростта, която имаме като партия, ние ще успеем да се възползваме от силните качества на всеки един от хората, които са в нея.
Румен Гечев, БСП: На този етап аз приемам тази промяна с известно условие, не съм 100% убеден, че това е най-добрият начин, но нека да видим. При демокрацията ако се окаже, че има някакви проблеми, това е поправима промяна.
Валери Жаблянов, БСП: Тези промени не са самоцелни, не са насочени срещу един или срещу друг, а че има ясното разбиране, че трябва да се промени политиката в България в съотвествие с това, което става в света.

След близо 4-часово обсъждане новият устав на БСП стана факт.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Доказахме отново, че сме единствената партия, която стои близо до хората, чухме желанието им за промяна и я започваме от себе си. Но това е само първата стъпка, предстои ни втората, по-голямата и по-сериозната, а тя е заедно с народа си да променим и България.

Стефан Данаилов определи конгреса като исторически, защото БСП е показала, че може да се променя, а към Корнелия Нинова се обърна с думите на китайския мъдрец Конфуций.

Стефан Данаилов - зам.-председател на БСП: За тези, които говорят зад гърба ти, това е знак, че ти си пред тях.

Той постави и точката на конгреса.

Стефан Данаилов: Имам честта да закрия днескашното заседание на 49 конгрес на БСП и да открия предизборната кампания на БСП за спечелване на парламентарните избори!
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повишава се интересът към българска бяла млечна коза
Повишава се интересът към българска бяла млечна коза
Нов европейски наръчник за малките млечни предприятия
Нов европейски наръчник за малките млечни предприятия