НОВИНИ

​Консултативният съвет за национална сигурност обсъжда киберсигурността у нас

Консултативният съвет за национална сигурност обсъжда киберсигурността в България. На Съвета доклади ще представят вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министърът на отбраната Николай Ненчев, министърът на транспорта Ивайло Московски и председателят на ДАНС Димитър Георгиев. Ще бъде дискутирано изграждането на система за киберсигурност и противодействие на кибератаки.

Вера Александрова
от Вера Александрова
11:45, 14.04.2016
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Повече от два часа участниците в КСНС обсъждат как нормативно и финансово да се гарантира киберсигурността, както и какви мерки да се предприемат при кибератаки. Много остра беше реакцията на президента Росен Плевнелиев, след като бяха атакувани сайтовете на ЦИК, ГРАО, МВР и други държавни институции по време на последните избори. Тогава за няколко часа сайтовете бяха блокирани за няколко часа. Това даде повод на президента да поиска да бъде изградена Национална стратегия за киберскигурност.

Министерството на отбраната има изработена стратегия за борба с киберзаплахите, заяви вонният министър Николай Ненчев преди днешния Консултативен съвет по национална сигурност при президента. Той очаква тя в най-близко време да бъде приета. Няма и извънредна ситуация по границата ни с Гърция, посочи още министърът, по повод изпратени край браздата с южната ни съседка близо 300 военнослужещи.

Николай Ненчев - министър на отбраната: "Приемете го като превантивна мярка. Извънредна ситуация не бих казал. Има известно напрежение в някои от лагерите в северна Гърция и поради тази причина. Затова бяха всички тези учения съвместно с Гранична полиция и МВР. Надяваме се да се справим".
;

Лидерът на БСП Михаил Миков си тръгна малко по-рано. На излизане той повтори тезата си, че темата за киберсигурността не представлява интерес за широката аудитория. Той каза също, че президентът е обявил, че до края на май ще свика отново заседание на КСНС, на което ще бъде обсъдена демографската криза в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обновяване на зони за отдих в Русе
Обновяване на зони за отдих в Русе
Висшият съдебен съвет се раздели на две колегии
Висшият съдебен съвет се раздели на две колегии