Кораби на НАТО акостираха във Варна

Кораби от втората постоянна противоминна група на НАТО са във Варна. Военните плавателни съдове са от Германия, Румъния, Турция и България.

от Нивелина Няголова
12:50, 23.02.2019
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Намираме се на борда на минен ловец "Цибър". Той е зачислен в състава на българските Военноморски сили през 2009 година и е най-модерния кораб в армията. Освен за търсене и неутрализиране на мини, кораба е предназначен за търсене и спасяване на други плавателни съдове, самолети и бедстващи хора. Естествено може да участва и в съвсем реални бойни действия.

Корабите на Алианса акостираха вчера на Морска гара във Варна и предстои да имат съвместно плаване. Целта е да се подобри оперативната съвместимост и подготовката на многонационалното съединение при прилагане на процедурите и стандартите на НАТО, да развие военната готовност на участващите сили, както и да допринесе за сигурността в Черно море.

Освен пристанището във Варна е предвидена визита на военните кораби в пристанище Констанца, а след това и участие в българо-румънско противоминно учение "Посейдон". То ще се проведе от 1 до 8 март. През двата почивни дни корабите ще бъдат отворени за посещение от граждани всяка сутрин от 10 до 12 часа и следобед от 14 до 16 часа.

Всички, които ще дойдат да разгледат корабите, трябва да се въоръжат с търпение. От съображения за сигурност всеки един ще бъде проверяван от служители на "Военна полиция" преди да се качи на борда.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска
Адвокатите излизат с обща позиция за закона за прането на пари
Адвокатите излизат с обща позиция за закона за прането на пари