НОВИНИ

Кораби на НАТО акостираха във Варна

Кораби от втората постоянна противоминна група на НАТО са във Варна. Военните плавателни съдове са от Германия, Румъния, Турция и България.

bnt avatar logo
от Нивелина Няголова
12:50, 23.02.2019
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Намираме се на борда на минен ловец "Цибър". Той е зачислен в състава на българските Военноморски сили през 2009 година и е най-модерния кораб в армията. Освен за търсене и неутрализиране на мини, кораба е предназначен за търсене и спасяване на други плавателни съдове, самолети и бедстващи хора. Естествено може да участва и в съвсем реални бойни действия.

Корабите на Алианса акостираха вчера на Морска гара във Варна и предстои да имат съвместно плаване. Целта е да се подобри оперативната съвместимост и подготовката на многонационалното съединение при прилагане на процедурите и стандартите на НАТО, да развие военната готовност на участващите сили, както и да допринесе за сигурността в Черно море.

Освен пристанището във Варна е предвидена визита на военните кораби в пристанище Констанца, а след това и участие в българо-румънско противоминно учение "Посейдон". То ще се проведе от 1 до 8 март. През двата почивни дни корабите ще бъдат отворени за посещение от граждани всяка сутрин от 10 до 12 часа и следобед от 14 до 16 часа.

Всички, които ще дойдат да разгледат корабите, трябва да се въоръжат с търпение. От съображения за сигурност всеки един ще бъде проверяван от служители на "Военна полиция" преди да се качи на борда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска
Адвокатите излизат с обща позиция за закона за прането на пари
Адвокатите излизат с обща позиция за закона за прането на пари