НОВИНИ

Адвокатите излизат с обща позиция за закона за прането на пари

Общо събрание на адвокатите от страната се провежда в София. Освен че ще отчетат дейността си за миналата година, се очаква юристите да излязат с единна позиция по влизането в сила на спорния закон за мерките срещу прането на пари, който предизвика протести от гилдията.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:29, 23.02.2019
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Адвокатската тайна ще бъде запазена и хората няма защо да се притесняват, че доверието им ще бъде предадено. В това увери в специално интервю за "По света и у нас" заместник-председателят на НС Явор Нотев, който е и специален гост на Общото събрание на адвокатите. Висшият адвокатски съвет призна, че проблем има и някои от нормите на Закона за мерките срещу изпирането на пари може да предизвика различно тълкуване и оттам да доведе до изтичането на адвокатската тайна.


Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет: Най-активно в последните дни беше дейността на ВАС, свързана със закона за мерките срещу изпиране на пари. ВАС, още 2016 г. когато се постави въпросът за въвеждане в съответствие на директивата с действащия закон за мерките срещу пари, даде своето становище и още тогава заостри вниманието на законодателя във връзка с това, че нашата уникална професия трябва да бъде съобразена при транспониране на директивата.

Владислав Славов, председател на Съюза на юристите в България: Случилото се през изминалите дни и след закона за защита на личните данни по повод закона за прането на пари и особено с избирателния кодекс, ме кара да изпитвам срам. изпитвам и гняв и си задавам въпроса след толкова години професионални усилия от всички нас къде е правовата държава?

Най-вероятно няма да има големи протести на цялото адвокатско съсловие, а то ще излезе с декларация какви мерки ще бъдат взети. Освен това, те са получили уверението на управляващите, че Закона за мерките срещу прането на пари ще бъде поправен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кораби на НАТО акостираха във Варна
Кораби на НАТО акостираха във Варна
На конгреса на ПЕС в Мадрид: Очаква се да приемат манифест за евроизборите
На конгреса на ПЕС в Мадрид: Очаква се да приемат манифест за евроизборите