НОВИНИ

Доналд Тръмп с нови заплахи към Северна Корея

Кризата между Северна Корея и Съединените щати буди все повече загриженост. Днес Великобритания и Франция призоваха за дипломатическо уреждане на кризата. Докато Западът настоява Пхенян да започне да изпълнява международните си задължения и да прекрати оръжейните си програми, Китай призова и двете страни да се въздържат от думи и действия, които могат да засилят напрежението.

bnt avatar logo
от БНТ
19:18, 12.08.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Засега няма признаци за разведряване на кризата. Севернокорейската информационна агенция разпространи обвинения, че САЩ са довели Корейския полуостров на ръба на ядрена война. Президентът Доналд Тръмп предупреди Северна Корея, че я очакват големи неприятности, ако нападне американския остров Гуам, но добави:

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Дано всичко да се нареди. Никой не желае мирно решение повече от президента Тръмп.

След съвещание по време на ваканцията си, Тръмп каза пред журналисти, че може да се случат добри неща, но може да има и лошо разрешение на кризата.

Жена: За война ли говорите? Дали Съединените щати вървят към война?
Доналд Тръмп, президент на САЩ: Мисля, че знаете отговора.
Мъж: Наредихте ли промяна в бойната ни готовност?
Доналд Тръмп, президент на САЩ: Не искам да кажа. Не говоря за такива неща. Не бих казал: "Ще нападнем Мосул след четири месеца." Ще го направим или няма.

Япония не изключва вероятността за военни действия. Днес бяха разположени ракети прихващачи в три западни префектури. Над тях биха прелетели севернокорейски ракети, ако се изпълни заплахата за атака срещу тихоокеанския остров Гуам. В Японско море плава кораб с радарна система Еджис за проследяване на балистични ракети.

Междувременно Тръмп обяви, че обмисля по-драстични мерки срещу венецуелския президент Мадуро.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Имаме много варианти за Венецуела. Не изключвам военния вариант.

В Каракас нарекоха тази заплаха "акт на лудост". Вашингтон вече наложи санкции, но Пентагонът отрече да има планове за военна намеса във венецуелската криза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасни мостове дебнат пешеходците в Перник
Опасни мостове дебнат пешеходците в Перник
Забраниха питейната вода в още едно пловдивско селo заради уран
Забраниха питейната вода в още едно пловдивско селo заради уран