НОВИНИ

Корнелия Нинова: Печелиш избори за да провеждаш политики

Корнелия Нинова - заместник-председател на парламентарната група на БСП-Лява България и един от основните претенденти за лидер на партията на предстоящия конгрес.

корнелия нинова печелиш избори провеждаш политики
bnt avatar logo
от БНТ
19:48, 04.05.2016
Чете се за: 01:50 мин.
У нас

Идеология нови алтернативи, обещания за победа на следващи парламентарни избори - на въпроса кой ще решителния аргумент, който ще й даде аванс пред останалите кандидати, Корнелия Нинова отговори, че очакванията за конгреса са първо от там социалистите да излязат като силна и енергична партия, която е готова за опозиция, "...единна, на това, което се случва в момента в България".

Според нея спорът за идеологията е създаден изкуствено. Важното е БСП да стане "силна опозиция на това, което става защото правителството на Бойко Борисов ще катастрофира държавата" ако няма силен отпор от опозицията. Второ, конгресът трябва да даде ясна алтернатива на ситуацията в страната защото..:

- Имаме политическа нестабилност, финансова нестабилност, икономическа, социална бедност - всичко върви надолу.

- Е, финансова нестабилност обявиха ... два милиарда и половина почти, от Министерството на финансите, повече са събрани в бюджета от миналата година, - репликира водещият Димитър Цонев.

- И 16 милиарда заем, - отвърна Корнелия Нинова. - И корекция по оперативните програми, които ще спрат на България около 1 милиард лева, което се отразява на икономиката. Това са безспорни факти. Държавата се тресе от проблеми. И е златно време за опозиция, за алтернатива. Конгресът това трябва да излъчи - силна, лява БСП, която е силна опозиция, ясна алтернатива и дава на хората право на избор между дясно и ляво. И на трето място вече - да изберем хората, които ще провеждат тази политика.

Според Нинова ДСБ не може да са опозиция и се аргументира - всички ключови гласувания в това управление са минали с тяхна подкрепа.

За действията на бъдещия лидер на социалистите Нинова каза:

- Това е първата задача на бъдещия лидер - на другия ден да започне да обединява, да събира, да акумулира енергията вътре в БСП за да може да излезеш и пред другите хора и да кажеш "Ние сме силните".

;

Има разум в това да има мандатност на депутатите, призна Корнелия Нинова. В отговор на въпрос радва ли се на задължителното гласуване, тя каза:

- Не се радвам и го тълкувам по следния начин. Вместо всички политици да си дадем сметка, че хората не ни харесват и да направим така, че да започнат да ни харесват...Тоест, като им кажем нещо - да го правим, в личния си живот да сме за пример за тях, да няма противоречия, да няма лични облаги, да няма привилегии... Значи, вместо сами да се променим и да накараме хората да ни харесват, ние ги задължаваме и ги караме да ходят да гласуват насила. Това е абсурд!

Защото ние не сме на нивото си на държавници и политици - ще отписваме хората от списъци, по-добре да се променим, че да ни харесват, резюмира Нинова. Тя също така се обави за вътрешнопартийни допитвания (вътрешнопартийни референдуми) по ключови въпроси в политиката на партията.

Бъдещите президент и вицепрезидент трябва да са патриоти, подчерта Корнелия Нинова.

- След това, което имаме сега като президент, непременно трябва да е много голям българин патриот, който поставя в центъра националния интерес и България. Еднакво балансирано - и на изток, и на запад. Балансирана външна политика с единствена мисъл - националният интерес и България!

Голяма грешка направиха с този Изборен кодекс, каза Корнелия Нинова за промените в документа в края на миналия месец:

- Това беше грозен пазарлък, приключил с фалшифициран доклад на правната комисия (....) грозен пазарлък, промяна на позиции - постоянно, за през нощта, прекъсване на заседания, конюнктурно решаване на въпроса.

Вижте интервюто на Корнелия Нинова в предаването "Още от деня".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ
ДРУГИТЕ НОВИНИ
Тръмп на крачка от номинацията на Републиканската партия
Тръмп на крачка от номинацията на Републиканската партия