САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Косовският парламент прие платформа за преговори със Сърбия

Косовският парламент прие платформата за екипа, който ще преговаря с Белград. Платформата предвижда постигането на всеобхватно и правно обвързващо споразумение за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия.

от БГНЕС
21:40, 07.03.2019
Чете се за: 00:27 мин.
По света
косовският парламент прие платформа преговори сърбия

"За" платформата в 120-членния парламент на Косово гласуваха 61 депутати, един се въздържа, а извънредната сесия беше напусната от депутатите от двете основни опозиционни партии на албанците, Демократичния съюз на Косово (ДСК) и Движението за самоопределение (ДС ). Десетте депутати от Сръбската листа (СЛ) бойкотират парламента от миналия ноември, когато правителството на Рамуш Харадинай наложи 100 процентно мито върху вноса на продукти от Сърбия и Босна и Херцеговина.

В обръщението си в началото на днешната сесия премиерът Харадинай изключи възможността гласуването на платформата да доведе до оттегляне на решение за санкции срещу вноса от Сърбия, като заяви, че митото ще бъде премахнато, когато Белград признае независимостта на Косово.

Белград очаквано констатира, че приемането на платформата от косовския парламент означава край на диалога. Това е мнението на директора на канцеларията за Косово и Метохия Марко Джурич.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Астрономи претеглиха масата на Млечния път
Астрономи "претеглиха" масата на Млечния път
НАТО няма да разполага нови ядрени ракети с наземно базиране в Европа
НАТО няма да разполага нови ядрени ракети с наземно базиране в Европа