НОВИНИ

Кой е нападателят от Крайстчърч?

Кадрите са от камера, закрепена върху тялото на Брентън Тарант. Те са запечатали моментите преди 28-годишният австралиец да открие безразборна стрелба в новозеландска джамия. Нападателят беше идентифициран от австралийска телевизия, а след това националността му беше потвърдена от премиера на Австралия Скот Морисън. Преди нападението Тарант е публикувал в Туитър манифест, наречен "Голямата замяна". На 74 страници той подробно описва възгледите, желанията и вдъхновителите си. Става ясно, че има крайнодесни убеждения и е настроен силно негативно към имигрантите.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева Иво Никодимов
18:12, 15.03.2019
Чете се за: 01:24 мин.
По света

Брентън Тарант: Аз съм обикновен бял мъж, от обикновено семейство. Който реши да се изправи в защита на бъдещето на народа си.

Заглавието на манифеста вероятно е препратка към теза на френския писател Рено Камю за изчезването на европейските народи, "заменени", според него, от имигрантски неевропейски народи.

Проф. Владимир Чуков, арабист: Той е австралиец и той се определя като фашист. Но ето тук вече е най-интересната интерпретация, той не е обикновен килър, той не е криминално проявен, той е дълбоко мотивиран, така както Андреш Брейвик беше мотивиран от отрицанието на неговата Лутерантска църква, която не прави нищо срещу ислямизирането на неговата Норвегия.

Манифестът е направен на принципа въпрос- отговор.

Брентън Тарант: Най-вече за да покажа на нашествениците, че нашите земи никога няма да бъдат техни, нашата родина е само наша и долкото все още има бели мъже, те НИКОГА няма да завладеят земите ни и няма да заместят народа ни.

Много интересни са надписите по оръжията на Брентън Тарант. С бяла боя, на английски и на няколко източноевроепйски езика, включително и на кирилица са изписани имена, свързани с военната история и по-конкретно сражавали се срещу османските сили. Изписани са личности и битки - като битката при Булаир, вижда се името Шипка, както и Йосиф Гурко. Символите в манифеста имат характер на произлезли от региона на Балканите.

Проф. Мони Алмалех, семиотик в Нов Български университет: Един от символите, спокойно можем да го обявим за последовател на Александър Македонски - местната версия на слънцето. Третото, което виждаме е кръст. Естествено, че тук веднага се сещаме за Сърбия и Черна гора и целия този регион и новооснованата държава с мюсюлмани вътре, т. е. претенцията ето ние като първите кръстоносци влизаме и превземаме с огън и с меч.
Проф. Владимир Чуков, арабист: Това е възпроизводство на събития, на които ние бяхме свидетели 90 - 95 година в Босна, но в един много по-широк контекст.

Описва себе си като тих и интровертен човек. Засяга редица актуални теми, сред които и Брекзит. Един от основните му вдъхновители се оказва Осуалд Моузли - потомствен аристократ и британски политик, основател на Съюза на британските фашисти.

Приема Доналд Тръмп като "обновен вариант на бялата идентичност, но не го харесва като лидер. Манифестът завършва с думите - Европа се въздига. Според австралийска телевизия Брентън Тарант е работил като треньор в спортна зала в Графтън в Австралия от 2009 до 2011 г. Не проявявал интерес към оръжията. Напуска работата си, за да пътува. Обикалял е Европа и Азия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецслужбите при Борисов анализират връзка със стрелеца от Крайстчърч
Спецслужбите при Борисов анализират връзка със стрелеца от Крайстчърч
Първият български космонавт Георги Иванов с открит урок за ученици
Първият български космонавт Георги Иванов с открит урок за ученици