САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Европейската инвестиционна банка ще финансира малки компании със 70 млн. лв.

Нови два заема за над 70 млн. лева отпуска Европейската инвестиционна банка за финансиране на проекти на малки и средни компании у нас и за цифровизация. За подписването у нас пристигна вицепрезидентът на институцията Вазил Худак.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:32, 15.03.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Близо триста малки и средни фирми ще могат да развиват свои проекти чрез заема на Европейската инвестиционна банка през тази година. Според финансовата институция това ще създаде най-малко 8000 нови работни места. Средствата се разпределят през една от банковите институции у нас.

Вазил Худак: През 2019 г. искаме да се фокусираме повече върху развитието на локалната и регионална инфраструктура, растежа на местно ниво, например работим много активно с фонда на фондовете, с министерството на финансите. Партнираме си за развитието на градска среда и сме партньори в изграждането на градска платформа за развитие чрез която подкрепяме местни проекти в България.

Освен това Худак подписа и отпускането на заем на софтуерна компания, която подпомага доставчиците на финансови услуги да цифровизират дейността си. Това е и първото рисково дългово финансиране на банката у нас.

Вазил Худак: Страната ви има страхотен ИТ талант - тя е един от хъбовете на Европа, когато говорим за дигитализация и хора, които знаят как да работят с цифрова информация.

От Европейската инвестиционна банка напомниха, че за миналата година е осигурено финансиране от 217 млн. лева за България, като два от подкрепените проекти са Софийското метро и развитието на мрежата на Топлофикация София.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Брюксел очаква от Лондон основателна причина за отлагане на Брекзит
Брюксел очаква от Лондон основателна причина за отлагане на Брекзит
Майк Помпео заяви готовност преговорите със Северна Корея да продължат
Майк Помпео заяви готовност преговорите със Северна Корея да продължат