НОВИНИ

Европейската инвестиционна банка ще финансира малки компании със 70 млн. лв.

Нови два заема за над 70 млн. лева отпуска Европейската инвестиционна банка за финансиране на проекти на малки и средни компании у нас и за цифровизация. За подписването у нас пристигна вицепрезидентът на институцията Вазил Худак.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:32, 15.03.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Близо триста малки и средни фирми ще могат да развиват свои проекти чрез заема на Европейската инвестиционна банка през тази година. Според финансовата институция това ще създаде най-малко 8000 нови работни места. Средствата се разпределят през една от банковите институции у нас.

Вазил Худак: През 2019 г. искаме да се фокусираме повече върху развитието на локалната и регионална инфраструктура, растежа на местно ниво, например работим много активно с фонда на фондовете, с министерството на финансите. Партнираме си за развитието на градска среда и сме партньори в изграждането на градска платформа за развитие чрез която подкрепяме местни проекти в България.

Освен това Худак подписа и отпускането на заем на софтуерна компания, която подпомага доставчиците на финансови услуги да цифровизират дейността си. Това е и първото рисково дългово финансиране на банката у нас.

Вазил Худак: Страната ви има страхотен ИТ талант - тя е един от хъбовете на Европа, когато говорим за дигитализация и хора, които знаят как да работят с цифрова информация.

От Европейската инвестиционна банка напомниха, че за миналата година е осигурено финансиране от 217 млн. лева за България, като два от подкрепените проекти са Софийското метро и развитието на мрежата на Топлофикация София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брюксел очаква от Лондон основателна причина за отлагане на Брекзит
Брюксел очаква от Лондон основателна причина за отлагане на Брекзит
Арсенал- Наполи и испанско дерби на четвъртфиналите в турнира Лига Европа
Арсенал- Наполи и испанско дерби на четвъртфиналите в турнира Лига Европа