НОВИНИ

АРТ посоки с Галя Крайчовска: София Филм Фест на брега и под тепетата

След часове ще разберем кои са отличниците на София Филм Фест, а после ни очаква още две седмици кинопътешествия.

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
10:24, 15.03.2019
Чете се за: 01:06 мин.
Още

Утре започва София филм фест във Варна. В неделя там ще видим премиерния филм „Снимка с Юки” - режисьорски дебют на Лъчезар Аврамов и съсценарист с Димитър Стоянович.

Сюжетът среща българина Георги и японката Юки в Канада. И двамата са емигрирали, в търсене на другия живот. След неуспешни опити да имат дете решават да опитат инвитро процедури в България. Привидното спокойствие в наследствената селска къща обаче ще бъде нарушено. Георги и Юки ще трябва отново да променят житейските стъпки и планове. Японката Кики Сугино и Рушен Видинлиев влизат в главните роли, а Димитър Маринов прави своето завръщане на българския екран.

Кинофиестата продължава и под Тепетата. 5 от най-успешните филми на големия турски режисьор Нури Билге Джейлан ще можете да видите на тазгодишното издание на София Филм Фест в Пловдив.

В понеделник е прожекцията на най-новия му филм - „Дивата круша”, копродукция на 8 държави, с българско участие. Творбата беше представена премиерно в основния конкурс на Кан през 2018 година и бе приета изключително топло от публиката и критиката. Филмът разказва историята на младия Синан, страстно влюбен в литературата. Голямата му мечта е да стане писател. В търсене на пътища към издаване на книгата си, той се връща в родното си село. Но там ще го застигнат дълговете на баща му и изненадите на съдбата със сладко-горчивия вкус на носталгията.

„Не е достатъчно да си гений, иска се смелост, за да промениш човешките сърца”. Време е да чуем ключовата реплика от „Зелената книга” и на роден екран.

Тя е поверена на българския актьор Димитър Маринов, който е част от звездния екип, достигнал Оскар върховете. Силен актьорски дует - Виго Мортенсен и Махершала Али завихря историята, вдъхновена от истинско приятелство, което успява да преодолее разделението и предразсъдъците.

Чернокож виртуозен пианист и шофьорът ме потеглят на турне към дълбокия Юг, а "Зелената книга" ще ги насочва към местата, в които могат да отсядат чернокожи. Приятелство, достойнство и всичко това с типичния за Питър Фарели тънък хумор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът прие промените в Изборния кодекс на първо четене
Парламентът прие промените в Изборния кодекс на първо четене
Израелската армия нанесе въздушни удари по цели на Хамас в ивицата Газа
Израелската армия нанесе въздушни удари по цели на Хамас в ивицата Газа