НОВИНИ

Нов състав на ЦИК се очаква в средата на следващата седмица

В студиото на сутрешния блок на БНТ председателят на правната комисия към НС Данаил Кирилов заяви, че нов състав на Централната избирателна комисия се очаква в средата на следващата седмица. Той увери, че в новия състав на комисията ГЕРБ няма да имат мнозинство. Кирилов заяви, че парламентарна криза в момента няма и кворум в пленарна зала може да се събере.Целия разговор гледайте във видеото:

bnt avatar logo
от БНТ
08:29, 15.03.2019
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

„След срещата с кандидатите за ЦИК съм донякъде спокоен, но и донякъде притеснен“ - професионализмът ще се запази, но ще има период, в който новата комисия ще трябва де стикова в условията на ускорен старт, заяви председателят на правната комисия към НС Данаил Кирилов.

Той изрази задоволството си от кандидатите на ГЕРБ, но увери, че ГЕРБ няма да имат мнозинство.

Данаил Кирилов, председател на правната комисия към НС: И в този състав няма да имаме мнозинство в нито един смисъл.

Освен представители на парламентарно представените партии - 18 членове - формациите с представители в Европейския парламент също имат право да излъчат представители, обясни Кирилов.

;

ЦИК трябва да е надпартийна, но отразява квотите в парламентарното представителство, призна Кирилов.

Следва да се изберат председател, зам.-председател и секретари, а обикновените членове на ЦИК трябва да бъдат предложени на президента. Данаил Кирилов заяви, че правомощията на президента в случая не са ясни, тъй като се приема, че е обвързан да издаде указ за назначаването на членовете на ЦИК.

Кирилов прогнозира, че в средата на следващата седмица ще има нов състав на ЦИК. По думите му е редно членовете на правната комисия от БСП да влязат в пленарна зала, за да гласуват за кандидатите си за ЦИК.

Данаил Кирилов, председател на правната комисия към НС: Ако те не посочат нито един зам.-председател, на практика на гласуването в НС няма да има нито един техен кандидат. На практика, всички техни кандидати ще бъдат назначени с подписа на президента. Спокойни са, че нямат нужда от парламент за въпросната процедура.

Данаил Кирилов изрази увереност, че кворум в пленарна зала може да се състави. По думите му, не може да се говори за парламентарна криза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служителите на МВР са готови на протести заради ниското заплащане на нощния труд
Служителите на МВР са готови на протести заради ниското заплащане на нощния труд
„Воля“ решава дали да остане в парламента след срещата с ГЕРБ в сряда
„Воля“ решава дали да остане в парламента след срещата с ГЕРБ в сряда