Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Служителите на МВР са готови на протести заради ниското заплащане на нощния труд

Полицаите, пожарникарите и спасителите са готови за протестни действия. Това каза пред БНТ Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите в МВР. Причината за недоволството е, че униформените няма да получат обещаното увеличение на заплащането на нощния труд. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов обясни вчера, че средствата не достигат. Повече вижте във видеото:

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
08:31, 15.03.2019
5260
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Нощното дежурство започва в 02:00 ч. и завършва в 06:00 ч., за което полицаи, пожарникари и спасители получават по 25 ст. на час. В края на миналата година им беше обещано да взимат по 50 ст. на час, но министърът на вътрешните работи Младен Маринов обяви, че това няма да се случи. Новината предизвика остра реакция у синдикатите. Според Илия Кузманов от синдикалната федерация на служителите на МВР основанието за липсата на пари по отношение на увеличение на допълнителните пари и вдигане на заплатите е неприемливо.

Илия Кузманов, синдикална федерация на служителите на МВР: Според нас отново има грешка в планирането, категорично ще продължим да се борим за заплащането на нощния труд. Заедно с КТ "Подкрепа" и Българския лекарски съюз сме започнали кампания. Дори тези 50 стотинки са малко. На база на колективни трудови договори на много места това заплащане е над 1 и 50 ст. Тази година също е много тежка за МВР - пристигане на папата, евроизбори. Липсата на средства по-скоро като отношение, а не номинална стойност, причинява спад в доверието. Липсата на колективни трудови договори в сферата на сигурността не дава една устойчивост на процеса. Има широка палитра от Балканите, които ни изпреварват в това отношение. Реакцията е доста неприятна, вижда се в социалните мрежи, оставаме с впечатление, че някои се опитва да ни натрие носа, заради миналогодишното увеличение.

Вътрешният министър Младен Маринов коментира темата.

Младен Маринов,министър на вътрешните работи: Имах намерение да увелича нощния труд на тези, които работят за МВР, но след като направихме 10% увеличение на заплащането върху основната заплата се оказа , че няма финансиране и за нощния труд. Полицейската заплата се формира от още един показател прослужено време, реално 10% увеличение на основната заплата и прослуженото време е някъде 14%, което на практика не ми дава възможност да финансирам увеличение на нощния труд.

Синдикатите заявиха, че са недоволни от решението и обмислят дори да излязат на протест.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Близо 50 са жертвите при стрелбата в две джамии в Нова Зеландия
Близо 50 са жертвите при стрелбата в две джамии в Нова Зеландия
Нов състав на ЦИК се очаква в средата на следващата седмица
Нов състав на ЦИК се очаква в средата на следващата седмица