НОВИНИ

Парламентът прие промените в Изборния кодекс на първо четене

Депутатите от "Воля" все пак се регистрираха и осигуриха необходимия кворум за работата на парламента. Така бяха приети на първо четене промените в Изборния кодекс, с които на практика се връща старият праг на преференциите от 7 %. Вижте повече в прякото включване от НС на Милена Кирова

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:11, 15.03.2019
Чете се за: 01:37 мин.
У нас

Днешният пленарен ден можеше и да не започне. 119 народни представители влязоха в пленарна зала сутринта и така не успяха първоначално да осигурят необходимия кворум. 10минути по-късно обаче депутатите от "Воля" все пак решиха да влязат в пленарна зала и така със 125 депутати се осигури кворумът и започна работата на НС. В сряда предстои среща на лидерът на "Воля" Веселин Марешки с ГЕРБ.

Пламен Христов, "Воля": Не мисля, че можем да кажем, че става въпрос за обрат, тъй като ние вчера обявихме нашите намерения и след като го направихме цял ден слушаме по медиите изявленията на министър Каракачанов и на Валери Симеонов, че и без хапчетата на Марешки слънцето щяло да изгреее. В 9.00 часа след като днес не се регистрирахме стана ясно, че има нужда от хапчетата на г-н Марешки, ако използвам терминологията на министър Каракачанов.
Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ : Това, че всеки отстоява своите принципи, "по никакъв начин не трябва да го тълкуваме като извиване на ръце. Аз мога да кажа, че към настоящия момент от ПГ на Воля" се държат изключително отговорно и аз съм убеден, че те никога няма да бъдат тези, които да тласнат странатакъм хаос.

От ГЕРБ обявиха още, че внасят промени в Закона за вероизповеданията, с които предлагат с 10 години да се отсрочи възможността за плащане на дълговете на различните вероизповедания.

Промените на промените на Изборния кодекс, които бяха внесени от ГЕРБ и с които на практика се връща прага от 7% за преференциите, бяха гласувани от депутатите днес. Като мотивът на вносителите е да се избегнат всякакви опити за твърдения, че има манипулации на изборите за ЕП.

ДПС също внесоха свой законопроект, с който за пореден път настояват за премахване на уседналостта за изборите, както и възможност за водене на агитация на език, различен от българския. Тези предложения бяха отхвърлени.

Данаил Кирилов, председател на правната комисия в НС, ГЕРБ: С този законопроект изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ взе решение да удовлетвори обществените реакции, които се получиха в закъснелия обществен дебат.
Мустафа Карадайъ, председател на ДПС: Във връзка с предишния дебат по Изборния кодекс, несъстоял се дебат - да се проведе един истински, сериозен и отговорен дебат какъв да бъде прагът на преференциите, а не с фалшивите новини да се произвеждат внушения, че едва ли не сме направили предложение изобщо да отпаснат преференциите.
Юлиан Ангелов, депутат от ОП: Ние не сме против българските граждани зад граница, без значение къде живеят. Против сме това една друга държава, други политици от други държави и чужди служби да организират вота на българските граждани. Да им казват как да гласуват и по този начин да влияят във вътрешната политика на България. Никой от нас не е против българските граждани зад граница, нито в Турция, нито в Русия, нито в Щатите.

Иначе днес Бойко Атанасов положи клетва като председател на КФН, като заяви, че още в понеделник започва работа по системата "бонус-малус", но по думите му е необходим широк обществен дебат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов изпрати съболезнователна телеграма до премиера на Нова Зеландия
Борисов изпрати съболезнователна телеграма до премиера на Нова Зеландия
АРТ посоки с Галя Крайчовска: София Филм Фест на брега и под тепетата
АРТ посоки с Галя Крайчовска: София Филм Фест на брега и под тепетата