НОВИНИ

Първият български космонавт Георги Иванов с открит урок за ученици

Необятното очарование на Космоса разкри пред ученици първият български космонавт Георги Иванов. Младежите бяха любопитни да научат какво има в Космоса. Срещата е час от инициативата "Училище за авиация", организирана от Летище София.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:11, 15.03.2019
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Вече две години Летище София среща деца с изявени личности от света на авиацията. През 2019 г. се навършват 40 години от полета на първия българин в Космоса. По този повод Георги Иванов се срещна с ученици - показа им любопитни кадри на Земята, правени от Космоса, и отговори на многобройните им въпроси.

Георги Иванов, космонавт: Най-честите въпроси са кога ще има трети български космонавт и срещали ли сме се с извънземни.

За първи път малките гости са от извънстолични училища - от Ловеч, където е роден Георги Иванов.

"Училище за авиация" се радва на голям интерес.

Ася Иванова - председател на Съвета на директорите на Летище София: Това е най-голямата награда, че децата са щастливи, че имат много въпроси, че им е интересно и наистина ще се радвам поне един от тях да стане пилот или защо не следващият български космонавт.

Първата космическа обиколка на Земята е продължила 108 минути. Днес космонавтите прекарват по половин година в Космоса. А тук на Земята рядко си даваме сметка, че ежедневието ни често зависи от това какво се случва високо над главите ни.

Георги Иванов, космонавт: За да се свържем до който и да е отдалечен континент ние минаваме през космическите кораби и спътници.

Каква е формата на Земята? Преди дни стана ясно, че някои българи все още имат колебания по въпроса. Георги Иванов им даде лаконичен съвет - да се доверят на учебниците за най-малките ученици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой е нападателят от Крайстчърч?
Кой е нападателят от Крайстчърч?
Корабът с руско-американски екипаж се скачи с Международната космическа станция
Корабът с руско-американски екипаж се скачи с Международната космическа станция