НОВИНИ

Кой е новият началник на отбраната?

Президентът Румен Радев удостои с висше офицерско звание "генерал-лейтенант" новия началник на отбраната генерал-майор Андрей Боцев. По-късно на церемония в Министерството на отбраната генерал Боцев прие поста началник на отбраната от изпълняващия длъжността вицеадмирал Емил Ефтимов. На церемонията присъстваха министърът на отбраната Стефан Янев, неговите заместници, както и висши офицери.

Александър Марков
от Александър Марков
11:23, 08.03.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Новият началник на отбраната е войник от кариерата. Генерал-лейтенант Андрей Боцев завършва Висшето народно военно училище "Васил Левски" във Велико Търново през 1981 година. Две години е слушател във Военната академия "Георги С. Раковски", а през 2004 г. завършва Генералщабния факултет. От 1981-а, когато получава офицерските си пагони, до 2014-а се издига постепенно по военната стълба от командир на взвод до Командир на Сухопътните войски.

Награждаван е с два медала "За отличие..." и "За заслуги към БА" и Наградни знаци "За вярна служба под знамената". Генерал-лейтенант Боцев беше един от малкото, които попитаха защо проектът за закупуване на нова бронирана машина за Сухопътните войски остана на заден план, а бе даден приоритет на проектите за закупуване на нов изтребители и кораби за ВМС. Проектът за нова бронирана машина е на стойност 1,5 млрд. лв. и ще бъде любопитно дали, докато генералът е Началник на отбраната, на проекта ще бъде даден приоритет, или не.

Боцев неведнъж е давал да се разбере, че трите проекта: за закупуване на нова бронирана машина за Сухопътните войски, за нов изтребител и кораби за ВМС трябва да вървят ръка за ръка. Официално алармира и за високия процент на болни млади мъже, които поради тази причина, а и поради недостатъчна грамотност, не успяват да преминат курсовете за прием на млади войници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кампания за събиране на опасни отпадъци
Кампания за събиране на опасни отпадъци
1300 посетители на Историческия музей в Пловдив на 3 март
1300 посетители на Историческия музей в Пловдив на 3 март