НОВИНИ

​Кой е Румен Радев?

За пътя му от летец пилот с над 1400 летателни часа зад гърба си до президент и върховен главнокомандващ на страната ни - разказва Вера Александрова.

Вера Александрова
от Вера Александрова
22:08, 13.11.2016
9041
Чете се за: 01:43 мин.
У нас

Румен Радев влетя в политиката непознат за широката аудитория, но добре известен на всички, свързани с армията. В кампанията успя да спечели доверието на голяма част от избирателите в София и областните градове, на младите и образованите, с искането за промяна и обещанието, че ще работи за единението на българите.

Влезе в битката за президентския пост, поканен от лидера на БСП Корнелия Нинова. Издигна го Инициативен комитет.

Румен Радев: "Към края на юли получих изненадващо обаждане по телефона - "Добър ден, казвам се Корнелия Нинова, искам да говоря с вас. Вие сте номиниран за кандидат за президент от различни наши структури. Приемате ли?" Това беше страшно изненадващо за мен".

53-годишният генерал е роден в Димитровград. Завършил е Математическа гимназия в Хасково и Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. Доктор на военните науки е, прави магистратура на тема "Стратегически проучвания" във Военновъздушния колеж „Максуел" в САЩ. Името му е изписано в Алеята на славата на Академията "Максуел". Започва работа като младши пилот в изтребителен авиополк в Равнец, стига до командир на 3-та изтребителна авиобаза Граф Игнатиево. Пет години е зам.командир на ВВС, а в периода 2014-2016 г. заема най-високия пост - командир на Военно-въздушните сили. Владее английски, немски и руски език. Ген. Радев е летец пилот - първи клас, има зад гърба си над 1 400 летателни часа.

Румен Радев: "Това е професия на предизвикателствата, на страшно много неизвестни, на страшно много върхове за покоряване. Изискваща много качества, изискваща отдаденост и това ме привлече. Професия, в която можеш да работиш на ръба на своите възможности.

През 2014 г. със свои колеги организира авиошоу "Това сме ние", което събра хиляди зрители на летище София. Тогава с изтребител МИГ-29 ген. Радев изпълни фигурите от висшия пилотаж „Кобра" и "Камбана".

Преди 3 месеца напусна армията, заради конфликт с военния министър за охраната на въздушното ни пространство.

Румен Радев: "От всички държави със собствена изтребителна авиация в НАТО, единствено България е депозирала документ, с който кани съюзни държави за съвместен Air Policing срещу заплащане. За мен като генерал от Българската армия и командир на ВВС, тази концепция е по-унизителна и от Ньойския договор".

Опонентите му се опасяват, че може да отклони страната от евроатлантическия ѝ път. Той отрече многократно. Според Радев във външната политика България трябва да защитава националните си интереси и да се отърси от сателитния синдром. Смята, че трябва да поддържа добри и балансирани отношения както с НАТО и ЕС, така и със съседите и Русия.

Румен Радев: "Нашите отношения с Русия трябва да бъдат поставени на ясна, прагматична основа, гарантираща икономическото сътрудничество и разширяването на нашите пазари... Много е важно между двата наши народа, независимо дали Путин се казва руският президент и няма значение как се казва българският президент - между двата народа има духовна, вековна връзка".

Ген. Румен Радев влиза в президентската институция в напрегната политическа обстановка. Пред него е предизвикателството - ще покаже ли висш пилотаж на високия пост в държавата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова: Когато ни бъде връчен мандата, ще го върнем
Корнелия Нинова: Когато ни бъде връчен мандата, ще го върнем
Румен Радев: Вотът даде отрицателна оценка на властта
Румен Радев: Вотът даде отрицателна оценка на властта