Кой ще наследи Лагард начело на МВФ?

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард обяви, че се оттегля считано от 12 септември. Очаква се тя да замени Марио Драги като управител на Европейската централна банка. Кой ще оглави Фонда? Сред споменаваните имена е и това на Кристалина Георгиева.

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:11, 17.07.2019
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Кристин Лагард обяви, че напуска МВФ, за да улесни избора на неин наследник.

Тя се оттегли временно, когато беше номинирана от Европейския съвет да оглави Европейската централна банка, а сега посочи, че има повече яснота около номинацията. Предстои необвързващо гласуване в Европарламента и се очаква Лагард да поеме банката през октомври.

Бившият френски финансов министър стана първата жена начело на МВФ и след две години щеше да завърши втория си петгодишен мандат. Постиженията ѝ са задължаващи за всеки, който я наследи на поста.

По традиция шефът на Фонда е европеец, докато Световната банка се ръководи от американец. Догадките за това кой ще заеме овакантения пост вече започнаха. За водещ кандидат се смята 54-годишният Марк Карни. Той е роден в Канада и е първият чужденец, заставал начело на Английската централна банка. Ройтерс съобщава, че Карни ще разговаря с американския финансов министър Стивън Мнучин. САЩ държат близо 17% от гласовете в МВФ, което им дава възможност за вето за решенията.

Други потенциални кандидати за Фонда са гуверньорът на финландската централна банка Оли Рен и членът на Съвета на ЕЦБ Беноа Кьоре.

Споменава се името на Кристалина Георгиева, която е Изпълнителен директор на Световната банка.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Повдигнаха обвинения на петима от ДФЗ
Повдигнаха обвинения на петима от ДФЗ
 20-годишен е задържан за хакерската атака на НАП
20-годишен е задържан за хакерската атака на НАП