НОВИНИ

"Соф Кънект" е избран за концесионер на Летище София​

Френско-германският консорциум "Соф Кънект", който е оператор на Летище Мюнхен, е избран за концесионер на Летище София. Това съобщи транспортният министър Росен Желязков. Договорът може да бъде подписан след изтичане на 15-дневния срок, в който останалите четирима кандидати могат да обжалват.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:42, 17.07.2019
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Транспортният министър Росен Желязков определи и петте оферти като изключително добри. Решаващи за избора са били не само финансовите постъпления, които ще се генерират, но и плановете за развитието на летището. Консорциумът "Соф Кънект" е класиран на първо място с 86, 12 точки.

Росен Желязков, министър на транспорта: Който и от петимата участници да беше определен за участник, класиран на първо място, летище София щеше и ще има изключително положителна перспектива за своето развитие през следващите години.

Дopи дa имa ocпopвaнe нa peшeниeтo, процедурите ще бъдат в ĸpaтĸи cpoĸoвe, yвepи тpaнcпopтният миниcтъp.

Росен Желязков, министър на транспорта: Държавата ще присъства на летище София и като регулация свързана с летищни такси и като граничен вход за държавата чрез гранична полиция и с всички митнически учреждения.

Концесионерът ще получи Летище София за срок от 35 години. Очаква се от това държавата да спечели над 2 милиарда лева. Компанията трябва да построи нов трети терминал до края на десетата година на концесията. Другите инвестиции в разширяването на инфраструктурата ще зависят от ръста на трафика. Концесионерът ще трябва да разшири Терминал 2, както и да направи проучване и при необходимост да построи втора писта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изнедваща промяна в германското правителство
Изнедваща промяна в германското правителство
Бюджетната комисия в НС одобри сделката за F-16
Бюджетната комисия в НС одобри сделката за F-16