НОВИНИ

Комисията за защита на личните данни може да глоби НАП заради хакерската атака

Комисията за защита на личните данни може да глоби НАП заради допуснатата хакерска атака, при която бяха източени 3% лични данни и данъчно-осигурителна информация. Комисията ще се самосезира и ще извърши проверка след като получи резултатите от вътрешния одит на Приходната агенция.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
15:43, 17.07.2019 (обновена)
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Комисията за защита на личните данни ще провери каква точно е била кибератаката, каква информация е изтекла и колко точно са засегнатите хора. Едва след това ще може да се говори за евентуални санкции, регламентирани в Европейския регламент за защита на личните данни, който страната ни е длъжна да спазва. За експертите подобни атаки са неприятни, но очаквани.

Венцислав Караджов - председател на Комисията за защита на личните данни: Това се очакваше с влизането в сила на регламента, тъй като санкциите, особено в областта на сигурността на информацията са изключително завишени. В конкретния случай говорим за санкции, които достигат до 20 милиона лева.

Европейският регламент за защита на личните данни беше приет през миналата година. Не липсват примери за санкционирани институции и компании, след хакерски атаки. Една от тях са Британските авиолинии.

Венцислав Караджов - председател на Комисията за защита на личните данни: Бритиш еъруейz бяха глобени от британския орган за защита на данните 183 милиона евро. Така че глоби вече има и в Полша на държавни органи, които не са изпълнили определени задължения и то в размер на 2,5% от годишния им бюджет. България не може да упражнява двоен стандарт.

Държавната агенция за електронно управление отдавна е направила одит на информационните системи на институциите и интернет страниците им.

Венцислав Караджов - председател на Комисията за защита на личните данни: За съжаление не съм чул да са се приложили тези правила или препоръки, които Държавната агенция за електронно управление вече е предписала.

Венцислав Караджов препоръча на институциите да инвестират в сигурността на информационните си системи, тъй като много от тях не отговарят на съвременните изисквания и лесно могат да бъдат атакувани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две нови огнища на африканска чума у нас
Две нови огнища на африканска чума у нас
Петя Аврамова: АПИ спря продажбата на едномесечни винетки
Петя Аврамова: АПИ спря продажбата на едномесечни винетки