НОВИНИ

Борисов за задържания хакер: Такива вълшебници трябва да работят за държавата

Има задържан за хакерската атака срещу НАП. Той работи като служител в компания за киберсигурност, това потвърди пред БНТ началникът на сектор "Компютърни престъпления и киберсигурност" в ГДБОП Явор Колев. Атаката порази около 3% от информационните масиви на Националната агенция за приходите. Става въпрос за лични данни и данъчно-осигурителна информация.Темата беше коментирана и от премиера Борисов на днешното правителствено заседание.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:55, 17.07.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

По неофициална информация задържаният е 20-годишен, работил е във фирма, която се занимава с тестване на информационни системи и търсени на техните уязвими места.

Явор Колев, началник на сектор "Компютърни престъпления и киберсигурност" в ГДБОП: Бяха иззети множество носители на информация, компютърни системи. На тях се извършват и в момента експертизи, които посочват това лице като заподозрян и съпричастен към атаките на НАП. Намерени са следи както на сървъра на НАП, така и на неговите устройство, които показват това.

Задържаният е бил т.нар. "бял хакер", правил е тестове на системите, за да открива уязвими места. Установено е обаче, че е работил и като "черен хакер", правил е злонамерени хакерски атаки. Премиерът Борисов не скри възхищението си от професионалните възможности на арестувания.

Бойко Борисов, министър-председател: Вчера като задържахме един от хората, просто такива тежки киберзащити, толкова мощни познания, знания, умения, че това ако работи за държавата, в същото време работи и за частна фирма, точно в тази сфера. Просто уникални мозъци имаме. Много е важно е да намерим начин за такива, Горанов, да има възможност да плащаме повече, за да може да ги ползват и службите, а и ние самите, за да не ни насят такива щети и след това да им се повдигат обвинения, а да ги привлечем да работят в полза на държавата. Просто такива вълшебници.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анегрет Крамп-Каренбауер ще бъде новият министър на отбраната на Германия
Анегрет Крамп-Каренбауер ще бъде новият министър на отбраната на Германия
Камарата на представителите осъди нападките на Тръмп срещу демократки в Конгреса
Камарата на представителите осъди нападките на Тръмп срещу демократки в Конгреса