НОВИНИ

В област Русе започна евтаназия на прасета заради огнища на африканска чума

В област Русе започна евтаназия на прасета заради доказани огнища на африканска чума по свинете. Болестта е засечена при нерегистрирани животни в с. Ценово и във фамилна ферма в с. Пет кладенци. В засегнатите райони са въведени строги мерки за ограничаване на заразата.

bnt avatar logo
от БНТ
11:21, 17.07.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Евтаназията на прасетата започна сутринта от с. Ценово, където беше открито едно от огнищата на болестта в двора на Йорданка Великова.

Йорданка Великова: Майките умряха, вдигнаха температура, спряха да ядат. Дойде ветеринарят, взе проби.

Специалистите от Агенцията по безопасност на храните ще евтанизират и 140 животни в свинефермата на Деян Йорданов от съседното село Долна Студена. Прасетата му не са болни, но това е без значение при африканската чума.

Деян Йорданов - свиневъд: Инвестирал съм 40 хиляди лева и сега ще ми избият животните.

В област Русе се намират най-големите свинекомплекси у нас, където се отглеждат над 150 хиляди прасета. Ако болестта проникне в тях икономическите загуби ще са катастрофални. Затова на областната епизоотична комисия от бранша настояха държавата да компенсира хората, чиито домашни животни са унищожени принудително.

Миленка Димитрова - управител на свинекомплекса в с. Голямо Враново: Европа ще замирише, ако ние бъдем ликвидирани. Затова, смятам че всички прасета - регистрирани, нерегистрирани, регламентирани, нерегламентирани, трябва да бъдат обезщетени. За да не ги крият хората, да не ги гоним по пътищата.

В селата, където африканската чума по свинете вече е проникнала, полиция проверява за нерегламентиран превоз на животни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камарата на представителите осъди нападките на Тръмп срещу демократки в Конгреса
Камарата на представителите осъди нападките на Тръмп срещу демократки в Конгреса
Жена е спасена изпод руините на рухнала сграда в Мумбай
Жена е спасена изпод руините на рухнала сграда в Мумбай