НОВИНИ

Усилията за сделката с "Фолксваген" продължават

Усилията на правителството за стратегическата инвестиция на "Фолксваген" у нас продължават. Това стана ясно след днешната среща на автомобилния клъстър с премиера Бойко Борисов и министри.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
16:14, 17.07.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Турция е избрана да продължи да се преговаря с нея преференциално, но това не значи, че за нас процесът е приключил и България няма своя шанс за завода на "Фолксваген". Новината обяви членът на управителния съвет на клъстъра и президент на България / 2011 - 2016 година./

Росен Плевнелиев, президент на Р. България /2011-2016 /, член на УС на автомобилния клъстър: България е една изключително достойна алтернатива, която се цени изключително високо. В следващите месеци ние продължаваме да работим заедно с концерна "Фолксваген" и преговарящите екипи, докато няма подписан договор с една от двете държави, всяка една от тях е алтернатива.

Това, че България е на финала на тези преговори с Турция и е победила държави като Унгария, Словакия, Румъния и Сърбия е огромен успех, посочи още Плевнелиев.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Последните месеци клъстерът доказа, че България е готова да произвежда автомобили. Още няма окончателно решение за „Фолксваген", усилията на правителството продължават.

От създаването на клъстъра през 2012 година броят на компаниите в автомобилостроенето у нас е нараснал от 30 на 230, а оборотът им от 2 на 10 милиарда лева, бе обявено още след срещата. На нея е било решено в България да се изградят трасе за тестване на автономни автомобили и лаборатория за 5G мрежа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина проф. Борис Чендов
Почина проф. Борис Чендов
Жители на Струмяни отново протестират срещу тройното поскъпване на водата
Жители на Струмяни отново протестират срещу тройното поскъпване на водата