НОВИНИ

Кой ще подкрепи Екатерина Захариева за правосъден министър

Совалката на Екатерина Захариева между парламентарните групи в опит да убеди повече депутати да застанат зад кандидатурата й завърши с частичен успех.

bnt avatar logo
от Екип на По света и у нас
19:55, 17.12.2015
Чете се за: 01:37 мин.
У нас

ГЕРБ, АБВ и част от Реформаторския блок и Патриотичния фронт ще подкрепят Екатерина Захариева за правосъден министър. Това стана ясно след срещите ѝ днес с коалиционните и подкрепящи кабинета партньори. В същото време от Реформаторския блок подготвят анекс към коалиционното споразумение, в който преповтарят вече заложените приоритети в програмата на управление на правителството, но този път с конкретни срокове за изпълнение.

Реформаторите не успяха да вземат единно решение дали да я подкрепят.

Найден Зеленогорски - депутат в ПГ на Реформаторския блок: "В такава ситуация по правилник всеки гласува по съвест и съгласно личното си убеждение. Аз допускам, че от днес за утре могат да се случат много неща, както се казва утрото е по-мъдро от вечерта".
Радан Кънев, съпредседател на ПГ на Реформаторския блок: "Беше интересен и полезен разговор. - Вие преосмислихте ли си решението? - Аз ще гласувам както реши Националното ръководство на ДСБ".

Патриотичният фронт също се раздели. Засега е ясно, че от 18 души в групата 9 са за, 7 против. Формацията на Валери Симеонов атакува номинираната за свързаност с държавния глава около имот по Черноморието. Задавали били и други неудобни според тях въпроси. ВМРО пък застава зад Захариева.

Валери Симеонов - съпредседател на ПГ на Патриотичния фронт: "Г-жа Захариева от дълги години е свързана с г-н Плевенлиев". Какво отношение попитахме има към това магистрати да се нареждат на тротоара и да протестират с други граждани, редно ли е, не е ли и такива въпроси зададохме и останахме недоволни".
Красимир Каракачанов - съпредседател на ПГ на Патриотичния фронт: "Специално мен, всички знаете, че темата с българските общности е основната тема. Въобще отговорите, които тя ни даде бяха доста по-ясни и категорични от отговорите, които получавахме преди година и половина, когато разговаряхме с подалия вече оставка министър".

От АБВ обърнаха позицията си и от заявена подкрепа с големи резерви днес такива вече нямаше. Захариева се съгласила с тях за необходимостта от създаване на Съвет за съдебната реформа.

Мариана Тодорова - депутат от ПГ на АБВ: "Ние одобряваме подхода, който тя ни представи днес, като той е много консенсусен. Обеща всеки път когато предлага някакви промени в закони, в предстоящите промени в закона за съдебната власт първо да представи проекта за обсъждане в парламента".

Като конструктивни и честни - така определи разговорите номинираната за правосъден министър Екатерина Захариева.

Екатерина Захариева, кандидат за правосъден министър: "Аз многократно съм го заявявала и пак ще го заявя, че без каквито и идеи да има един министър или Министерския съвет, без подкрепата на парламента няма как да се случат реформите".

Захариева е наясно, че трябва да се бърза със закона за съдебната власт и с антикорупционния закон. Те са приоритет и на Реформаторите, които заради съдебната реформа държат на анекс към коалиционното споразумение с ГЕРБ. Новости в него нямало, но има срокове за изпълнение. Анексът щял да стане готов следващата седмица и щял да бъде отворен за подпис и за депутати от други групи. Изборът на Екатерина Захариева за правосъден министър е утре сутрин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Габи се подготвя за Коледното матине на БНТ 2
Габи се подготвя за Коледното матине на БНТ 2
България запази квотата си за улов на калкан
България запази квотата си за улов на калкан