НОВИНИ

Истински козунаци за Великден

Над 330 хиляди козунака очакват да продадат за Великденските празници производители от Варна. Количеството ще бъде по-голямо в сравнение с миналата година. Причината е, че се очаква по празниците в комплексите да има много туристи. Цената на козунаците няма да е по-висока от миналогодишната.

bnt avatar logo
от Мартин Николов
07:12, 15.04.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Четете етикетите! Това съветват от Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна. На тях производителят е длъжен да опише продуктите, от които е направен козунакът и надлежно да е информирал за съдържанието на вещества, които предизвикват алергии.

Иво Бонев, председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите – Варна: Дали козунакът е от микс или по традиционна рецепта, това категорично го пише в самия етикет. Това е първият сигнал, а по отношение на производители, които произвеждат в домашни условия, не смятам, че на тази великденска кампания ще има точно такива.

Има производители, които предлагат продукцията си в интернет. Продажбата на хранителни продукти там е незаконна.

д-р Златина Димова – директор на Областна дирекция по безопасност на храните - Варна: Българска агенция по безопасност на храните не разрешава търговия по интернет.

За Великден на пазара във Варна и региона ще бъдат предлагани два вида козунаци – произведени от микс и от пресни продукти. Двата вида се различават и по цената.

Иво Бонев, председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите – Варна: Традиционния великденски козунак, който е направен по българска стара традиционна рецепта, се произвежда за около шест часа, за разлика от миксовия, който се произвежда за 3 часа.

Цената за обикновен козунак от 400 грама е между два и петдесет и три лева, а за продукт с пълнеж между 3,50 и 4 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Овцевъди се оплакват, че месото им се изкупува на много ниска цена
Овцевъди се оплакват, че месото им се изкупува на много ниска цена
Унищожават още заразени животни с нодурален дерматит в Димитровградско
Унищожават още заразени животни с нодурален дерматит в Димитровградско