НОВИНИ

Красимир Вълчев: Най-голям недостиг на учители у нас ще има след 10 години

Най-голям ще е недостигът на учители в България след 10 години. Това каза дни преди началото на новата учебна година просветният министър Красимир Вълчев. Тази година всички учителски позиции ще бъдат попълнени, но министерството сериозно обмисля мерки за задържане и квалификация на учителите.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:50, 05.09.2018
Чете се за: 00:37 мин.
Още

В столичното 125-то училище в момента търсят начални учители за целодневното обучение. Казват, че проблемът с липсата на учители е сериозен.

Венелина Николова, директор на 125-то СУ: Тук идват да карат своята практика много студенти, които завършват специалност " Педагогика". Повярвайте ми, от години едно-единствено момиче остана да работи като учител.

Стресът е голям, натоварването също, престижът на професията е нисък, обобщават тук нежеланието на младите хора да стават учители. Засега резерв все още има.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Тази година първоначалната ни информация, данни показват, че ще бъдат обезпечени всички учителски позиции. Някои позции ще бъдат обезпечени с т. нар. неправоспособни учители - хора, които нямат учителска правоспособност, другаде ще съчетават предмети, на трето място пенсионери ще останат една или няколко години след навършването на пенсионна възраст да преподават.

След 10 години обаче идва кризата. Затова сега се увеличават заплатите на учителите. Министерството ще започне и обучението на хора, които желаят да преподават, като те ще получават педагогическа правоспособност в рамките на една година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отвъд границите: Мануела Малеева: Да се опитвам да променя нещата ми дава сила
"Отвъд границите": Мануела Малеева: Да се опитвам да променя нещата ми дава сила
Опасна бактерия в болниците по цял свят
Опасна бактерия в болниците по цял свят