НОВИНИ

Красимир Вълчев: Правото на образование на децата е задължение на родителите

Обвързването със задължителен етап на образованието е свързано с определено ниво на грамотност. Така просветният министър Красимир Вълчев коментира лансираната от вицепремиера Дончев идея основното образование да стане задължително. Просветният министър заяви, че правото на образование осигурява по-добър живот на децата и осигуряването на това право е задължение на родителите. Красимир Вълчев изтъкна, че новите учебни програми ще се стремят към по-голяма интердисциплинарност, развиване на независимата мисъл и институционалната култура. Просветният министър подчерта, че няма риск от закриване на Медицинския факултет към СУ заради преструктурирането на болница „Лозенец“.

bnt avatar logo
от БНТ
18:55, 12.12.2018
Чете се за: 00:58 мин.
Още

В момента има три инструмента на принуда родителите да изпращат децата си на училище, които не са достатъчни, обясни министър Вълчев. Санкциите са според Закона за предучилищното и училищното образование и включват глоби, които налагат кметовете. До тази мярка обаче рядко се стига, заяви министърът. Най-крайният инструмент за наказание е преместването на ученика в друго училище, но това не е желателна санкция, тъй като стремежът е учениците да бъдат приобщавани, допълни Вълчев.

Красимир Вълчев, министър на образованието: Правото на образование на децата е задължение на родителите. Мнозинството от родителите го осигуряват, но има семейства, където няма отношение към образованието. Правото на образование е право за пълноценен и щастлив живот на детето.
;

Постоянно надграждаме микса от умения, които изискваме от образователните системи да предадат на децата, заяви министър Вълчев. Той допълни, че се работи по въвеждането на изучаването на два чужди езика, дигитална креативност, не само умение да се ползват дигитални услуги. Вълчев подчерта, че ще се развиват редица компетентности, не само базовите такива.

Красимир Вълчев, министър на образованието: Новите учебни програми са на принципа да се вплетат новите компетентности като умение за мислене, граждански умения... Учейки история, акцентът да не бъде толкова върху фактологията, а върху осмислянето на причинно-следствените връзки и връзките с настоящето, провокиране на търсене на информация. Това означава взаимно проникване в програмите на различните компетентности.

Креативността ще бъде капиталът на човечеството, когато повечето работни места се автоматизират.

;

Няма да се стигне до отнемане на акредитацията на Медицинския университет към СУ, увери министър Вълчев. Преподавателите са най-важни и те са лекари към Правителствената болница, заради което преместването им в друга болница ще означава, че тя ще трябва да стане университетска, допълни той. Към момента не е предложена конкретика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите гласуваха на първо четене промените в Изборния кодекс
Депутатите гласуваха на първо четене промените в Изборния кодекс
Пуснаха под гаранция финансовата директорка на Хуауей
Пуснаха под гаранция финансовата директорка на "Хуауей"