НОВИНИ

Краткосрочните туристически наеми - все по-популярни в България

В разгара на лятото хората масово тръгват на път, за да опознават нови места. Туристите все по-често отсядат в апартаменти под наем, вместо в хотели.Отдаването на апартаменти през сайтове за краткосрочно наемане става все по-популярно и у нас. Неофициално в София се предлагат около хиляда и 400 имота. Данни на един от сайтовете, който предлага такъв тип услуги показва, че над ¾ от обектите са цялостни жилища, а 22% са самостоятелни стаи. Колко може да спечелим ,ако дадем дома си в краткосрочен план на туристи от цял свят, проучи Тихомир Игнатов.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
11:41, 23.07.2017
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

Станимир Найденов и Мила Георгиева имат фирма, която се занимава с краткосрочни наеми. Започват преди три години, отдавайки собствените си апартаменти през онлайн платформа. Днес вече менажират 25 имота на техни клиенти.

Станимир Найденов: Собствениците трябва само да ни дадат ключовете и оттам нататък ние поемаме всичко. Изчистваме имота. Заснемаме го професионално, за да го пуснем в Airbnb. Правим описанието в профила. Всички тези неща са важни, за да може потребителят да кликне точно на този имот. След това настаняваме и изпращаме гостите."

Всеки месец двамата изплащат по банков път наема на собствениците. 20% от приходите отиват за фирмата. Доходите от дейността се декларират и се заплаща на държавата 10% данък.

Станимир Найденов: ,,Обикновено нашите клиенти печелят между 40 и 50% по-високи приходи в сравнение с дългосрочен наем".

Сметките показват, че в София самостоятелно жилище от по-висок клас трябва да бъде отдадено поне за 144 нощувки, за да бие дългосрочния наем, докато във Велико Търново например са достатъчни само 56 нощувки на година. Цените варират според търсенето и сезона.

Станимир Найденов: ,,Променяме цените спрямо търсенето и празнотите в календара. Ако три месеца напред календарът ни е празен, ние може да си позволим да рискуваме с по-висока цена на нощувка, да речем 50 евро. Но ако наближи другата седмица и виждаме, че календарът още не е пълен ние почваме да намаляваме цените, за да може все пак да имаме нощувка".
;

Станимир и Мила разказват, че апартаментите най-често се наемат от двойка пътешественици. Другияг профил е на хората, които се занимават с бизнес. Те търсят апартамент за една или две седмици. Има и дигитални номади - хора от ИТ индустрията, които обикалят света.

Мила Григорова: "Масово хората пътуват по двойки. Използват София като място, където да създадат своето романтично бягство".

Мила разказва, че някои от имотите се освежават и декорират според вкусовете на туристите. По този апартамент работят месец и половина. Реновират кухненската част, пренареждат и мебелите.

Мила Григорова: ,,Искат да видят дух. Искат да видят уют. Искат да видят старание, искат да видят, че някой ги е чакал да дойдат, което е най-важното нещо, което ние даваме на нашите гости, а именно усещането, че са добре дошли".

При краткосрочния наем разходите са от друго естество в сравнение с дългосрочния, разказват Мила и Станимир. Амортизацията на апартамента е по-малка, но обикновено се налага първоначална инвестиция в цялостен ремонт. Освен това сметките се плащат от наемодателя. Препоръчително е два пъти годишно апартаментът да се освежава, а част от обзавеждането да се обновява.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 3000 дка със земеделска продукция са унищожили дъждовете в Русенско
Близо 3000 дка със земеделска продукция са унищожили дъждовете в Русенско
Ден на траур в Триград заради смъртта на 16-годишния Кристиян
Ден на траур в Триград заради смъртта на 16-годишния Кристиян