НОВИНИ

Край на издирването на алпиниста Боян Петров в Хималаите

Край на издирването на алпиниста Боян Петров в Хималаите. Повече от седмица екип от 100 души от Китай, Непал и България с 3 хеликоптера търсиха българина около връх Шиша Пангма, но без успех. Откриха единствено тениска и инсулина на Петров.

Айше Сали
от Айше Сали
20:26, 16.05.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Надежда до последния момент и вълна от съпричастност. Издирването на Боян Петров доведе до безпрецедентна спасителна операция между Непал и Китай. Въпреки лошото време и суровите условия на Хималаите, търсенето на алпиниста по земя и въздух продължи до изчерпването на всички възможности.

Тази сутрин хеликоптерът направи още един оглед и достигна до 7400 м височина, но Боян Петров не беше открит. Малко след това спасителите също се изтеглиха.

Кирил Петков, участник в спасителната операция и приятел на Боян Петров: Това е екипът, който участва в спасителната операция - тук са ръководителят от китайска страна, който организира изкачването към върха и издирването на всяка крачка. Тук е непалският пилот, който рискува живота си, достигайки височини, до които никой не е летял. Боян не беше открит, но видяхме как три страни могат да се обединят. Той създаде прецедент, който в бъдеще може да помогне при спасяването на други животи. Хората зад мен също са част от този предецент и цяла България им благодари. А Боян вече е легенда!

Един от най-успешните ни алпинисти се отправи към Шиша Пангма с мечтата да стане първият българин, изкачил всички 8-хилядници. Успя да покори 10 от тях. Боян остана завинаги нависоко. А на обикновените хора завеща примера да изкачват собствените си върхове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пуснаха журналисти през централния вход на паметника на Бузлуджа
Пуснаха журналисти през централния вход на паметника на Бузлуджа
ЕНП подкрепя интеграцията на Западните Балкани
ЕНП подкрепя интеграцията на Западните Балкани