НОВИНИ

Краят на последния оцелял: В Кения умря единственият мъжки бял северен носорог

В Кения умря последният в света мъжки бял северен носорог. Той е умъртвен от ветеринарите в резервата, където беше отглеждан, заради тежкото му здравословно състояние.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:19, 20.03.2018 (обновена)
Чете се за: 00:33 мин.
Още

Судан, на 45 години - на шега бил наричан най-желаният ерген в света. Всъщност е бил последният оцелял от вида си. Роден на свобода, той е живял в Чехия, преди да се завърне в Африка - в резервата Ол Паджета в Кения, където е бил любимец на посетителите и гледачите си. В последните седмици те страдали с него, докато състоянието му се влошавало необратимо. Когато повече не можел да стои, взели решение за евтаназия.

След смъртта му остават само две женски от този вид - негова дъщеря Наджин и внучката му Фату. От Судан е запазен генетичен материал и има надежди, че евентуално видът може да бъде спасен.

През 70-те години само в Кения носорозите са били над 20 000, двайсет години по-късно - едва 400. Бели южни носорози все още живеят на свобода в субсахарска Африка, за разлика от северните. Техният рог е по-ценен от златото. Килограм, продаван от трафиканти, струва 50 000 долара. Това е причината, заедно с войните в Африка, за тъжния край на вида, причинен от човека.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Тръмп се обади на Путин, за да го поздрави за изборната му победа
Доналд Тръмп се обади на Путин, за да го поздрави за изборната му победа
Приемните семейства във Варна не достигат
Приемните семейства във Варна не достигат