НОВИНИ

Кредитори на Русенска популярна каса може да останат без имотите си

Русенка, бивш кооператор във вече фалиралата Русенска популярна каса, е заплашена да остане без купеното от нея преди 3 години жилище. Тя го е придобила от касата като компенсация за парите, които финансовата институция не може да ѝ възстанови. В същата ситуация са още 50 души от Русенска област.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
16:15, 20.12.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Пенка Атанасова е била член на Русенската популярна каса заедно със съпруга си. И се притеснила при фалита на популярните каси в Дупница и Сливен.

Пенка Атанасова: И разпореждам парите ми да отидат в друга банка, в друга банкова сметка. И те ми приемат нареждането, но не го изпълняват. И разбирам, че вече банката е проблем.

От Русенската популярна каса ѝ предлагат вариант - с парите, които има, да купи на търг жилище на задлъжнял клиент. За да не загуби вложените средства, ѝ се наложило да доплати още 6 хиляди лева.

Пенка Атанасова: От 2016 година 31-ви 8-ми, с покупката на жилището, аз нямам никаква връзка с популярна каса. И идва коледния подарък с тези документи, в които казват, синдикът иска тези имоти да се върнат на популярна каса, за да могат и другите ужилени хора да получат нещо.

А ужилените са повече от 500 души, на които трябва да бъдат възстановени над 5 милиона лева. В същото време имуществото на Русенска популярна каса е едва 2,5 милиона. Тя беше обявена във фалит миналата година и нейните кооператори се превърнаха в кредитори. Според Търговския закон тези, които по-рано са успели да си възстановят загубите, купувайки имоти, са прередили останалите и така са накърнили интересите им. Затова и сделките може да бъдат развалени. А дали това наистина ще стане - ще реши съдът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на варненски квартал се оплакаха от отпадъци и лоша инфраструктура
Жители на варненски квартал се оплакаха от отпадъци и лоша инфраструктура
Фандъкова: Очевидно има интерес към зеления билет
Фандъкова: Очевидно има интерес към "зеления билет"