НОВИНИ

Кристалина Георгиева пред БНТ: Засега не се очаква нова финансова криза

Световната банка не прогнозира нова финансова криза - това каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" главният изпълнителен директор на банката Кристалина Георгиева. Според нея, вниманието към финансовата система в целия свят сега е много по-сериозно и резервите на банките са по-добри. Георгиева смята, че България трябва да влезе в еврозоната, а българите не трябва да се притесняват от спадане на покупателната способност и покачване на цените.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
10:54, 27.10.2018
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Малко повече от две трети от парите отиват в бедните държави, които имат доход на човек под средния за света, а останалата част - в страните с по-високи доходи на глава от населението, поясни Георгиева.

Кристалина Георгиева, главен изпълнителен директор на Световната банка: "Приоритетни държави са тези които правят реформи имат стратегия за инвестиране и там, където виждаме големи резултати. В момента едно от страните, в която работим много активно, е Аржентина. Знаете, те имаха трудности. въпросът е как да направим така, че Аржентина да си стъпи здраво на краката."

Важен момент в работата на Световната банка е какво тя прави за по-сигурен свят. Европа я подкрепя, защото иска да да я види на терен в трудни условия - в Африка, Близкият изток, региони с огромно значение тук, в Европа, каза още Кристалина Георгиева.

;

"Ние сме закачени за еврото, всички решения свързани с него ни влияят, но без засега да можем да участваме в обсъжданията", добави тя. Според Георгиева, българите не трябва да се притесняват, че с влизането в еврозоната цените ще се трансформират едно към едно в евро, а заплатите две към едно. Такова спадане на покупателната способност и качване на цените не може да бъде допуснато от пазарната икономика, увери тя.

Кристалина Георгиева, главен изпълнителен директор на Световната банка: Това, което може да се случи и го виждаме в други страни е закръгляването. Ако цената е 1,99 лева, тя няма да стане 99,5 цента. И с това закръгляване обикновено рискът е, че то ще бъде в ущърб на потребителя. И тук трябва да се работи много внимателно с търговците, с производителите, с тези, които са на пазара, за да може всички да разберем, че е в наш интерес влизането на еврото да бъде плавно и безболезнето.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Ирландия казаха НЕ на термина богохулство
В Ирландия казаха "НЕ" на термина "богохулство"
​Нови вторични трусове на гръцкия остров Закинтос
​Нови вторични трусове на гръцкия остров Закинтос