Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Кристиан Костов спечели награда на публиката за европейски дебют

Българският представител на "Евровизия 2017" Кристиан Костов е първият българин, носител на наградата за дебютиращи европейски изпълнители, добили голяма популярност извън границите на собствената си държава. Освен нея, изпълнителят получи и друга голяма награда - Изборът на публиката (Public Choice Award). Това се случи снощи в Грьонинген, Холандия, в рамките на връчването на отличията European Border Breakers Award (EBBA - Европейски музикален дебют без граници).

от БНТ
13:16, 18.01.2018
Чете се за: 00:49 мин.
Още
Кристиан Костов спечели награда на публиката за европейски дебют

На сцената в Грьонинген 17-годишният Костов представи песента "Beautiful Mess", която му донесе второ място в конкурса „Евровизия 2017“ в Киев.

На церемонията той също така пя в дует с нашумелия британски изпълнител Youngr. На пианото им акомпанира и известният диригент и телевизионен водещ Джулс Холанд.

За приза "Изборът на публиката", който се връчва от 2010 г., се бореха и останалите 10 наградени европейски изпълнители, постигнали изключителен успех през 2017 г. Това са Alice Merton от Германия, Alma от Финландия, белгийката Blanche, която се класира 4-та в „Евровизия 2017“, групата„Off Bloom” от Дания, португалецът Salvador Sobral- победител в „Евровизия 2017“, норвежката певица Sigrid, шведката Scott, френското дуо„The Blaze“ и английският музикант - Dario Darnell, известен с псевдонима Youngr.

Всеки от тези десет изпълнители с изключителни постижения извън границите на собствената си страна получи статуетката на музикалните награди EBBA, които се дават за 15-и път. Тя им бе връчена лично от световноизвестния телевизионен водещ, музикант и диригент на бенд - Джулс Холанд.

Европейският комисар за образование, култура, младежта и спорта Тибор Наврачич поздрави Кристиан Костов за победата в Twitter.

Мисията на наградите EBBA е да стимулират развитието и разпространението на европейската популярна музика.

Връчването на наградите EBBA е част от уникалния за Европа фестивал за поп и рок музика "Евросоник", който е подкрепен от Еврокомисията и се осъществяват с медийната подкрепа на Eвропейския съюз за радио и телевизия, ЕBU.

Партньор за България е Българското национално радио.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Сауната е полезна за сърцето като умерената тренировка
Сауната е полезна за сърцето като умерената тренировка
Лиляна Павлова се срещна с ръководството на Европейската инвестиционна банка
Лиляна Павлова се срещна с ръководството на Европейската инвестиционна банка