НОВИНИ

Културно-информационен център "Босилеград" навърши 20 години

20 години Културно-информационен център "Босилеград" - отбелязаха българите в западните покрайнини. Центърът е една от най-активните български организации в чужбина.

bnt avatar logo
от БНТ
20:08, 12.10.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Културно-информационният център се утвърди като авторитетна информационна и хуманитарна институция, а неговите сътрудници са определяни като днешни възрожденци - около това становище се обединиха участниците в срещата. Коментирани бяха и проблемите на българското малцинство в Сърбия.

Валери Симеонов - вицепремиер: Въпросите са много, но аз аз съм тук, за да декларирам, че българската държава приема присърце нуждите, интересите и болките на нашите сънародници в Западните покрайнини и съм тук, за да декларирам, че България ще свърши необходимото и ще изпълни своите ангажименти.

Центърът в Босилеград дава шанс на стотици млади българи да завършат образованието си в България, стотици деца почиваха на българското Черноморие, на хиляди българи бе оказано съдействие за придобиване на българско гражданство. Две десетилетия денонощно бе на разположение на българите в Западните покрайнини, защитавайки техните права и интереси.

Иван Николов - председател на КИЦ „Босилеград": В сравнение с 1998 година, когато вие не можехте да влезете спокойно и да се разходите в Босилеград, сега е възможно вицепремиерът на България да дойде в Културно-информационния център и да държи реч. Това безспорно е стъпка напред.

Годишнината на центъра беше отбелязана и с концерт тази вечер, участие ще вземат състави и от България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две взломни кражби бяха извършени снощи във Варна
Две взломни кражби бяха извършени снощи във Варна
Борисов разпореди на АПИ да извади Джи Пи Груп от държавните и европроекти
Борисов разпореди на АПИ да извади Джи Пи Груп от държавните и европроекти