НОВИНИ

Борисов разпореди на АПИ да извади Джи Пи Груп от държавните и европроекти

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на Агенция "Пътна инфраструктура" да спре проектите с европейско и държавно финансиране, изпълнявани от фирма Джи Пи Груп. Докато строителният консорциум изясни правотата си, те няма да могат да участват в конкурси, заяви Борисов. Премиерът посети ремонтирания с държавни средства Мулдавски манастир, а по-късно инспектира ремонта на пътя Пловдив - Асеновград.

bnt avatar logo
от Златин Бояджиев
20:07, 12.10.2018
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

В момента Джи Пи Груп участват в рехабилитация на пътя от Момчилград до Ивайловград, който се финансира със средства по европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет..

Бойко Борисов - министър-председател: Не мога да допусна при толкова усилия, които полагам, единствените ми претенции към строителните фирми са били качество и срок, да не се спазват. И затова съм разпоредил на Глосов, спазвайки закона да намери форма още днес Джи Пи Груп да бъдат извадени от проектите с европейско или държавно финансиране...
Светослав Глосов - председател на Управителния съвет на АПИ: Джи Пи Груп не работят на много обекти. Работи на един обект, който е по трансгранично сътрудничество, който е започнал преди няколко месеца. Там ще засилим контрола, няма как да прекратим там договора. Там има срокове, които са свързани с европейско финансиране.

Шефът на АПИ поясни, че компанията участва в две процедури за обществени поръчки. Джи Пи Груп е избрана за строител на тунела ,"Железница", но в момента тече процедура по обжалване на избора. Подала е документи и за строителството на отсечката от "Младост" до АМ "Тракия" по Околовръстния път на София.

Премиерът беше категоричен, че иска още повече да се засили контрола по строителните дейности на големите обекти и припомни случаи на спиране на строителството лично от него.

Бойко Борисов - министър-председател: Помните, на Ямбол готова магистрала "Тракия", затова че 2 см асфалт бяха спестили от една компания, чужда, не българска, ги накарах да изровят и да асфалтират повторно. Помните, за Ябланица анулирах търг за 100 милиона и кусур по-евтина се получи след това. Няма да дам да ни се петни името. Така че, да бъдат така любезни, докато си защитят правотата, нямат работа да участват в конкурси.

Участието в проекти за строителство на Джи Пи Груп ще бъде спряно до края на проверката.

Бойко Борисов - министър-председател: Моята политическа воля стига дотам всеки, който е заподозрян и тече разследване, да го извадя от конкурсите и да си докаже правотата и невинността, ако е такъв или обратното. Но не мога да подлагам под съмнение каквото и да било, ако някой е направил нарушение.
;

Премиерът съобщи още, че е наредил на АПИ и Института по пътища и мостове да следят стриктно за качеството на пътната настилка.

Бойко Борисов допълни, че финансирането на пътя Пловдив- Асеновград ще продължи, за да се изградят локални платна. Освен това той обеща на пловдивския Митрополит Николай, че ще се отделят 3 милиона лева за укрепване и реставрация на Мулдавския манастир, както и 600 000 лева за Пловдивската семинария.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Културно-информационен център Босилеград навърши 20 години
Културно-информационен център "Босилеград" навърши 20 години
Подписваме договор за нови изтребители най-рано в началото на 2019 г.
Подписваме договор за нови изтребители най-рано в началото на 2019 г.