НОВИНИ

Кунева: Няма индикации за закриване на метеорологичната станция на връх Мусала

Няма индикации за закриване на метеорологичната станция на връх Мусала. Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, в отговор на въпрос от народния представител Румен Христов, относно закриването на Метеорологичната станция на връх Мусала.

bnt avatar logo
от Агенция"Фокус"
16:02, 21.10.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас
кунева индикации закриване метеорологичната станция връх мусала

„Закриване на високопланинска метеорологична станция е възможно да се случи само с решение на Научния съвет Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) в БАН. Изобщо не е внасяно в него и изобщо не е разглеждано такова предложение т.е. няма такова нещо”, обясни министър Кунева.

По думите ѝ е дадена обосновка от директора на НИМХ към БАН за необходимостта от временно преустановяване на дейността на синоптичната станция на връх Мусала. „Между преустановяване и закриване има съществена разлика.

Преустановяването на работата от 1 октомври се налага по производствени причини и поради липсата на ръководител и наличен персонал на синоптичната станция. От необходимите 5 метеорологични наблюдатели, към настоящият момент има само 3-ма и няма възможност за пренасочване на наблюдатели от други синоптични станции. Няма капацитет”, подчерта министър Кунева.

Според нея няма как работата на станцията да продължи само с трима души, защото това ще бъде в противоречие на трудовите разпоредби, касаещи продължителността на работното време.

По думите ѝ през тази година е обявена обществена поръчка за доставка на високопланинска метеорологична апаратура, което е още едно свидетелство за това, че станцията няма да бъде закрита.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров се класира за полуфиналите на турнира в Стокхолм
Григор Димитров се класира за полуфиналите на турнира в Стокхолм
Бундестагът прие закон, който позволява шпионажа срещу съюзници на Германия
Бундестагът прие закон, който позволява шпионажа срещу съюзници на Германия