НОВИНИ

Милена Дамянова: Не са ясни причините за закриването на метеостанцията на Мусала

Днес ще бъде изпратено писмо до БАН за изясняване на причините за затварянето на метеорологичната станция на връх Мусала, това заяви Милена Дамянова, председател на парламентарната комисия по образование и наука. В "Денят започва" тя коментира, че обясненията, дадени пред медиите не отговарят напълно на въпроса защо се налага да се затвори съоръжението.

bnt avatar logo
от БНТ
08:14, 05.10.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Това е най-високата станция на Балканския полуостров и дава информация важна и за международния обмен. В началото на месеца тя спря измерванията за първи път откакто е открита преди 84 години. От Института по метеорология коментираха за БНТ, че станцията не е закрита, а работата ѝ е спряна само до пролетта, поради липса на квалифициран персонал, който да я обслужва. Междувременно репортерска проверка показа, че директорът на метеорологичния институт доцент Христомир Брънзов има бизнес с автоматични метеостанции.

Във връзка с обещаното вчера повишение на учителските заплати от догодина Милена Дамянова посочи, че "увеличаването на средствата за образование е следствие от една последователна политика на г-н Борисов и на ГЕРБ. Както знаете, миналата година също имаше увеличение в размер на 140 млн. лева. 80 млн. от тях бяха предвидени за заплати и те са следствие от приетия Закон за предучилищното и училищното образование, за приемането, на който ГЕРБ е основният двигател, каза Дамянова.

Средствата, които са предвидени за заплати - за директно, пряко увеличение на учителските заплати, са в размер на 100 млн. лева, което е 8% увеличение на заплатите на всички учители, като 10% е предвиденото увеличение за минималните начални заплати, съществуващи и фиксирани в момента. Увеличавайки средствата за образование, ние ясно показваме, че за нас образованието е наистина реален национален приоритет", обясни още Милена Дамянова.

Вижте целия разговор с Милена Дамянова в "Денят започва"!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тим Кейн срещу Майк Пенс в първия дебат на кандидатите за вицепрезидент на САЩ
Тим Кейн срещу Майк Пенс в първия дебат на кандидатите за вицепрезидент на САЩ
Жените на джихада
Жените на джихада