НОВИНИ

​Куполът на катедралния храм във Варна се нуждае от спешен ремонт

Куполът на катедралния храм "Свето Успение Богородично" във Варна се нуждае от спешен ремонт, защото има опасност течовете да повредят стенописите. Изчисленията показват, че са необходими половин милион лева. Част от сумата вече е осигурена, но се разчита и на помощта на миряните.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна ​Нивелина Няголова
12:27, 06.04.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Катедралният храм във Варна е един от символите на града. Изграден е през далечната 1886 година. Оттогава до днес основен ремонт е правен само веднъж - преди 77 години, когато са подменени ламарините на купола.

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан: "Тази ламарина малко или много от времето е претърпяла своите разрушения и има места, където от дъждовете се отича и се набива в стените. Стените са огромни, дебели стени, но нали разбирате, че ако това така продължава неимоверно дълго време това ще избие соли в стенописите и ще ги повреди."

Заради течовете от купола на места по стените вече са се появили влажни петна.

Варненски и Великопреславски митрполит Йоан: "Ние направихме реставрация на стенописите в купола, на стенописите в олтара. Това са скъпи и важни неща. Много от стенописите са на Ростовцев и са уникални по своята същност, за това не ни се ще да отлагаме този ремонт."

По предварителни изчисления за ремонта са необходими над половин милион лева. Със средства от държавата, общината и щедри дарители са събрани две трети от парите, но трябват още.

отец Димитър, катедрален храм "Свето Успение Богородично": "Българинът е щедър човек, когато става въпрос за църквата, винаги се отзовават дарители. Обявили сме сметка, набирателна, целева. Събрани са около 80 хиляди лева вече."

Тъй като катедралният храм е паметник на културата, изготвянето на документацията за ремонта отнема време. В момента се извършват геодезически измервания, тече и процедура по паспортизация на сградата. Реално ремонтът може да започне след около три месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поветкин срещу Джошуа най-късно през септември
Поветкин срещу Джошуа най-късно през септември
За Великденските празници: Засилен трафик по пътя за Гърция в първия почивен ден
За Великденските празници: Засилен трафик по пътя за Гърция в първия почивен ден