НОВИНИ

Курсанти от Академията на МВР стреляли пияни в центъра на София

Скандал с трима курсанти от Академията на МВР. Пияни, те стреляли посред нощ близо до "Орлов мост". Курсантите са задържани. Инцидентът стана повод вътрешният министър Румяна Бъчварова да коментира факта, че само преди няколко дни е поискала оставката на Ректорката на Академията на МВР Бойка Чернева.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов Десислава Маркова
19:22, 02.03.2016
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Тримата възпитаници на полицейската академия били добре почерпени в компанията на свой познат, който бил трезвен и ги возел с автомобила си из столицата. Към 3 часа през нощта на 1-ви март от района на бул. "Цариградско шосе" между Полиграфическия комбинат и Орлов мост бил подаден сигнал, че се стреля. Чрез видеонаблюдението полицаите успяват бързо да установят автомобила, с който се придвижват стрелящите и го спират на кръстовището на бул. "Тодор Александров" с ул. "Димитър Петков". При проверката установяват, че тримата младежи притежават оръжие и са курсанти в Академията на МВР. Случаят предизвика вътрешният министър от трибуната на парламента да даде още мотиви за поисканата оставка на ректорката на Академията.

Румяна Бъчварова, вицепремиер и министър на вътрешните работи: "Изключително слабата дисциплина на обучаваните. И вчера имаме драстичен случай с курсанти, които са си позволили нещо, което дори и хора от кръга на тези с бухалките рядко си позволяват".

Срещу тримата възпитаници на полицейската академия веднага е образувано дисциплинарно производство. За двама от тях категорично е установено, че са стреляли във въздуха и са събудили спящите в околните сгради хора. Възможно е тези двама курсанти да бъда изключени от Академията. Бъчварова обясни, че само ден преди този случай е поискала оставката на ректорката Бойка Чернева. Поводът бил писмо на Общото събрание на учебното заведение, изпратено до парламента срещу промените в Закона за МВР. В него се настоявало преподавателите да останат първа категория служители, а не както предвижда Законът да бъдат преназначени по трудови договори. Бъчварова обясни още, че не е изпълнено изискването да се намалят бакалавърските програми и да се увеличат магистърските, което ще доведе и до по-високо качество на образованието.


;
Румяна Бъчварова, вицепремиер и министър на вътрешните работи: "Резултатите от работата на академията, начина по който е организирана дейността, общо неудовлетворение в качеството на обучението и случай в който ректора си позволи през главата ми да предприеме действия, които не са приемливи".

Бойка Чернева отказа да коментира оставката си с мотива, че остава като преподавател и служител в МВР и няма право на медийни изяви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даряват исторически сборник на училища във Варна
Даряват исторически сборник на училища във Варна
Менда Стоянова: Нищо ново и пикантно няма в доклада на Аликс партнърс
Менда Стоянова: Нищо ново и пикантно няма в доклада на "Аликс партнърс"