НОВИНИ

Софийската филхармония с 11-часов музикален маратон за 3 март

Софийската филхармония ще отбележи националния празник на България - 3 март с единайсетчасов музикален маратон. За първи път българската публика ще има възможност да чуе най-добрите състави на българската инструментална, хорова, духова и фолклорна музика събрани на едно място. Концертът ще бъде в зала "България" и е под патронажа на вицепремиера Румяна Бъчварова. Карта от 6 лева ще дава неограничен достъп на публиката до изпълненията през целия ден.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:15, 02.03.2016
Чете се за: 01:04 мин.
Още

За първи път в България под покрива на зала " България " ще се съберат всички най-добри български състави. Ще участват 22 формации с над 500 музиканти.

Мартин Пантелеев- гл. диригент на Софийската филхармония
Всички музиканти сме много развълнувани, тъй като това е нещо наистина уникално за нашия град и искаме наистина по един подобаващ начин да почетем нашите големи композитори и нашите най-добри ансамбли и това че се събираме заедно тук в зала България наистина е нещо много хубаво.

Софийската филхармония ще изпълни над 100 произведения- сред тях творби на Панчо Владигеров, Веселин Стоянов, Марин Големинов.Сред солистите ще бъдат Теодосий Спасов и Виктор Чучков. Ще участват още ансамбъл "Филип Кутев", хор "Космически гласове", оркестърът за народна музика и Джазбенда на БНР и още много.Тук смятат, че най-логичната дата българската музика да стигне до българската публика е именно националния ни празник - 3 март.

Светлина Терзиева - мениджър "Управление на творческата дейност" - Софийска филхармония
На националния празник мисля, че е най-добрия повод да се съберем и заедно да празнуваме, защото всички знаем, че българският народ е празнувал с музика.
;

Музикалният маратон ще започне в 11 часа и ще завърши в 22 часа.

Виктор Стоянов - директор на Софийската филхармония
Ще призова всички хора, които подкрепят българската култура да дойдат и да заявят с присъствието си лично в залата подкрепа за българската музика, защото тя не отстъпва по никакъв начин на западните образци.

Хората ще имат възможност с дневна карта само срещу 6 лева да отидат, на който поискат концерт в различните жанрове.

Георги Андреев - артистичен директор на ДА "Филип Кутев"
Тази инициатива всъщност няма да има по-хубаво нещо, ако стане традиция и аз съм щастлив, горд и аз мен е голяма привилегия и удоволствие да бъда част от това нещо.

Колкото до самите музиканти - като жест към публиката те ще свирят безвъзмездно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди Националния празник Трети март
Преди Националния празник Трети март
Супервторник за Клинтън и Тръмп
Супервторник за Клинтън и Тръмп